Promo banner

A+ A A-

Radni sastanak s koordinatorima Mreže mladih muftijstava i mešihata

20 02 2020 01 mreza mladih

Na temelju plana rada za 2020. godinu, u srijedu 19. februara 2020. godine u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta, u Sarajevu je održan radni sastanak s koordinatorima Mreže mladih muftijstava i mešihata Islamske zajednice. Sastanku su prisustvovali Ismail-ef. Smajlović direktor Uprave za vjerske poslove, dr. Enes-ef. Svraka šef Odjela za mektebsku nastavu i mlade i koordinatori za rad s mladima Mreže mladih muftijstava i mešihata.

Sastanak je otvorio i prisutne poselamio dr. Enes-ef. Svraka, uputio dobrodošlicu i upoznao s dnevnim redom i Programom sastanka. Također, ukazao je na značaj i ulogu Mreže mladih, koordinatora za rad s mladima, te odgovornost na spram preuzetog emaneta rukovođenja i koordiniranja rada s mladima.

U uvodnom dijelu sastanka prisutnima se obratio direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Ismail-ef. Smajlović, koji je podsjetio na važnost institucionalnog rada i misijskog djelovanja Mreže mladih. Direktor Smajlović je pohvalio doprinos Mreže mladih u istraživačkoj studiji Motivi, stavovi i percepcije kocke, klađenja i drugih hazardnih igara u Bosni i Hercegovini. Također, izrazio je očekivanja da će Mreža mladih u tekućoj godini dati svoj doprinos u realizaciji važnih aktivnosti koje su planirane, te uputio riječi podrške, instrukcije i korisne savjete u pogledu rada s mladima.

Dnevni red sastanka je imao više tačaka i prisutne je motivisao na aktivno učešće. Učesnici sastanka su u toku diskusija konstatovali da su aktivnosti Mreže mladih tokom 2019. godine bile vrlo sadržajne i intezivne, te da je Mreža mladih doživjela veću afirmaciju u džematima i medžlisima u kojima je imala značajniju podršku imama i drugih vjerskih autoriteta.

Tokom sastanka razgovaralo se o značajnim pitanjima koja se odnose na Mrežu mladih i rad s mladima, a jedno od njih je i redefinisanje aktuelnog okvirnog Plana i programa za rad s mladima na temelju kojeg je uspostavljena Mreža mladih. U narednom periodu biće potrebno provesti javnu raspravu i konsultacije kako bi se pripremio najbolji prijedlog temeljnog dokumenta Mreže mladih na osnovu kojeg će nastaviti svoju misiju i razvoj. Također, razgovaralo se o izradi i usvajanju jedinstvenog znaka Mreže mladih na nivou Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U tekućoj godini planirana je organizacija i realizacija Četvrtih susreta Mreže mladih, te se načelno razgovaralo o terminu i mjestu održavanja kao i programu. Učesnici sastanka su se usaglasili o zajedničkim projektima Mreže mladih koji se planiraju realizovati u toku 2020. godine.

U daljnem toku sastanka razgovaralo se i o drugim planiranim projektima Mreže mladih u tekućoj godini i završetku ranije započetih aktivnosti. Na temelju iznesenih diskusija učesnika tokom sastanka definisani su i usvojeni zaključci koji će biti dostavljeni nadležnim na daljne postupanje i realizaciju.