Promo banner

A+ A A-

Održana sjednica Rijaseta Islamske zajednice

  • IMG_0725IMG_0725

Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 16. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici je donesena odluka o dodjeli stipendija posebno nadarenim studentima fakulteta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini među kojima su i tri stipendije studentima balkanskih država koji studiraju u Bosni i Hercegovini. Usvojen je Pravilnik o obuci i stručnom usavršavanju kadrova Islamske zajednice, Pravilnik o prikupljanju, obradi, korištenju i zaštiti ličnih podataka u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini i Poslovnik o radu Savjeta za vjerska pitanja i Savjeta za administrativna pitanja Muftijstva mostarskog.

Na sjednici su razmatrane prilike u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Australiji. Prema zaključku Rijaset će insistirati na daljnjem ustroju krovne organizacije Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji na temelju Ustava Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Pravilnika o organizaciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u dijaspori u dinamici koja je dogovorena na posljednjem sastanku predstavnika džemata održanom u Adelaidu.

Rješavana su i pitanja iz domena radno-pravnog statusa uposlenika Islamske zajednice i institucija čiji je osnivač Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini među kojima je davanje saglasnosti na izbor mr. Osmana Lavića za direktora Gazi Husrev-begove biblioteka na mandatni period od četiri godine i imenovanje upravnog odbora biblioteke.