A+ A A-

Seminar za članove tima za kreiranje nastavnih planova i programa medresa

  • 0123401234

U organizaciji Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u subotu 21. decembra 2019. godine, održan je seminar o temi „Kreiranje i evaluacija nastavnog plana i programa medresa“ za članove Tima za izradu Nacrta nastavnih programa za nastavne predmete u medresi i članove Komisije za izradu Nastavnog plana i programa medresa.

Na početku seminara učesnicima su se obratili profesor Halim Husić, koji je u ime domaćina Gazi Husrev-begove medrese poželio dobrodošlicu profesorima medresa i Seid Eminović, u ime organizatora koji je prenio selame direktora Uprave prof. dr. Dževada Hodžića i istakao očekivanja da će seminar i predstojeće aktivnosti Tima i Komisije rezultirati dodatnim kvalitetom Nastavnog plana i programa medresa, u skladu sa intencijama Osnivača i škola, potrebama učenika i aktuelnim standardima.

Prof. dr. Adnan Tufekčić u uvodnom predavanju govorio je o temi „Kreiranje nastavnih planova i programa“ a doc. dr. Dina Sijamhodžić-Nadarević prezentirale je teme „ Analiza i preporuke za izradu NPP medresa“ i „Analiza i preporuke za izradu NPP medresa-naznake za vrednovanje učeničkog napretka“.

Uz održana predavanja i prezentacije profesori su potakli učesnike na razmjenu mišljenja u cilju iznalaženja optimalnog modela za kreiranje Nastavnog plana i programa medresa. U konstruktivnom razgovoru, a na osnovama prezentiranog prijedloga, članovi Tima izrazili su spremnost da, u saradnji sa svim profesorima angažovanim u medresama, tokom predstojećih aktivnosti kreiraju Nastavni plan i program medresa koji će dodatno sadržavati: temeljne islamske i društvene vrijednosti, ključne kompetencije, argumentaciju uloge i značaja predmeta, očekivane ishode učenja na svim nivioma, didaktičko-metodičke upute, smjernice za vrednovanje učenika, metode obrade nastavnih sadržaja i slično. Na seminaru su uzeli učešće profesori iz svih medresa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Posebnu podršku kreiranju Nastavnog plana i programa medresa kontinuirano pruža Stručni tim koga predvodi prof. dr. Mujo Slatina.

Inače, kreiranje novog Nastavnog plana i programa medresa jedna je od prioritenih aktivnosti koju Uprava za obrazovanje i nauku realizira u 2019/20. školskoj godini u koordinaciji sa Kolegijem direktora medresa i uz podršku članova Komisije i Tima koji su imenovani na prijedlog menadžmenta svih medresa i predstavljaju respektivnu radnu grupu od pedeset profesora koji su svojim dosadašnjim angažmanom u medresama postigli prepoznatljive rezultate.