Logo

Bihać: Održan sastanak sa koordinatoricama Odjela za brak i porodicu sa područja Muftijstva bihaćkog

  • Published in
  • Kategorija: Rijaset
  • Štampa
  • 0101

U Bihaću je u organizaciji Odjela za brak i porodicu pri Upravi za vjerske poslove Rijaseta i Muftijstva bihaćkog održan radni sastanak sa koordinatoricam svih medžlisa sa prostora ovog muftijstva.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je na otvaranju sastanka posebno naglasio ulogu i značaj žene u promociji univerzalnih vrijednosti kako iz ugla tradicionalnog poimanja ovog pitanja, tako iz ugla modernog pristupa ovoj tematici. Posebno je istakao značaj vjerske edukacije i napora Odjela za brak i porodicu da formira savjetovališta koja će pomoći djevojkama i mladićima, bračnim parovima, roditeljima i svim zainteresiranim da kvalitetnije pristupe rješavanju problema i planiranju porodice na uzusima vjere, morala, etike i međusobnog razumijevanja i ljubavi.

Dr. Safija Malkić, šefica Odjela za brak i porodicu, prenijevši selame reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića i direktora Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlovića, osvrnula se na planove za formiranje savjetovališta za brak i porodicu koje ovaj odjel planira pokrenuti u narednom periodu. Također, govorila je i o statusu koordinatorica pri medžlisima, iskazavši pritom nadu da će se i njihov rad adekvatno vrednovati s obzirom na obim posla, predan i kvalitetan rad kojeg primijete svi dobronamjerni koji prate aktivnosti ovog odjela od same jezgre, a to su džemati, pa do samog vrha ove organizacije.

Tokom diskusije koordinatorice su iznosile svoja iskustva u radu, te naglasile da je posebno važna koordinacija između svih onih koji djeluju unutar struktura Islamske zajednice kako bi rad bio smislen, plodonosan i produktivan. One su iznijele i svoje sugestije i prijedloge za rad savjetovališta i rad Odjela za brak i porodicu u cjelosti.

Sastanku je prisustvovala i Amela Brdar iz Ureda za društvenu brigu koja je u svom obraćanju istakla značaj pristupu izrade baze podataka o porodicama koji su u stanju potrebe te da se u koordinaciji Odjela za brak i porodicu i Ureda za društvenu brigu adekvatno reaguje i pomogne tim porodicama.

Sastanak kojeg su svi sudionici ocijenili kao veoma dobar i kvalitetan je završio sa posebnim naglaskom da je neophodno ići u susret čovjeku i da je čovjek najveća vrijednost na koga je neophodno uložiti svoje vrijeme, energiju, znanje i novac.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.