A+ A A-

U Sarajevu nastavljen ciklus seminara za hatibe Islamske zajednice

  • 0101

U utorak i srijedu 12. odnosno 13. novembra 2019. godine nastavljen je ciklus dvodnevnih seminara za hatibe Islamske zajednice u BiH pod nazivom Umijeće govora o vjeri i govorničke vještine. Polaznici seminara ovaj su put bili hatibi sa područja muftijstava goraždanskog i banjalučkog koji su prvog dana seminara slušali predavanje prof. dr. Ismaila Palića, redovnog profesora Filozofskog fakulteta u Sarajevu, sa temom O hutbi iz ugla kulture govora.

Dr. Palić, kao istaknuti lingvist te svršenik Gazi Husrev-begove medrese, na naučni je način objasnio sistemske korake koji vode ka hutbi koja će biti slušljiva i pamtiva. Postavljajući se u poziciju slušaoca (konzumenta) hutbi ali koji ima određeno znanje, dr. Palić je korak po korak, na pitak i razumljiv način, taksativno naveo i objasnio sve radnje koje hatib treba poštovati ako želi da njegova hutba bude prijemčiva za slušaoce. Polazeći od same konstrukcije hutbe kao javnog govora, polaznicima je skrenuo pažnju na potrebu kvalitetne i blagovremene pripreme hutbe kroz izbor teme hutbe, trajanje uvodnog dijela, sastavnica glavnog dijela te realizacije zaključka hutbe. U svome se obraćanju, a potom i otvorenom razgovoru sa polaznicima, dr. Palić nije libio iznijeti i primjedbe na hutbe istovremeno sugerišući načine kako izbjeći situacije da hutba bude dosadna, „teška“ ili bez odgovarajuće poruke.

U dijelu seminara naslovljenom kao „Razgovor sa hatibom“ sa polaznicima se družio prof. Izet-ef. Čamdžić, glavnim imam Medžlisa IZ-e Zavidovići, trenutno jedan od najslušanijih hatiba u Islamskoj zajednici. U razgovoru sa polaznicima seminara on je iznio svoj način pripreme i realizacije hutbe te podijelio vlastita iskustva i savjete o tome kako u današnjem, brzom i tehnološki opterećenom, vremenu biti hatib koji će biti rado slušan u džematu. Svjestan da je hutba jedini farz koji se mora uraditi govorom (sa stajališta imama), odnosno slušanjem (sa stajališta džematlije), posebno je podstakao važnost da hutba mora imati jednu i jedinstvenu, kratku poruku koju će onaj koji ju je slušao moći prenijeti u jednoj rečenici.

Drugog dana seminara predavanje je održao prof. Zijad-ef. Ljevaković, dugogodišnji hatib Čaršijske džamije u Sarajevu i penzionisani direktor Gazi Husrev-begove medrese. Kao hatib sa neizmjernim iskustvom, ali i vrsni poznavalac tefsira, polaznicima je prenio svoja zapažanja o hutbi koja treba imati za cilj da podsjeti ljude na vrijednosti vjere i da im pomogne u rješavanju njihovih problema. Gledajući na hutbu kao medij, naglasio je potrebu njene kvalitetne pripreme kao načina komuniciranja sa džematom, podsjetivši da je Poslanik, a.s., sa džematom komunicirao na takav način održavajuću hutbe kada god je to bilo potrebno, a ne samo petkom.

Ono što su sami polaznici seminara posebno istakli i pohvalili jeste radionica, odnosno demonstracija hutbi od strane dva polzanika seminara nakon koje su svi prisutni komentarisali i kritički pristupali analizi prezentiranih hutbi, od izbora teme preko načina njene prezentacije do neverbalne komunikacije. Kako smo mogli od njih čuti, seminar je u cjelosti opravdao njihova očekivanja, izuzetno lijepo organiziran sa odličnom mjerom praktičnog i teoretskog dijela.

Drugi po redu seminar završen je obraćanjem Ismail-ef. Smajlovića, direktora Uprave za vjerske poslove koji polaznicima uručio certifikate o prisustvu seminaru.

Sljedeći seminar će biti organiziran za hatibe zeničkog i bihaćkog muftiluka.