A+ A A-

Održano XVIII takmičenje učenika četvrtog razreda medresa iz arapskog jezika

  • 0101

Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizirala je takmičenje iz Arapskog jezika za učenike medresa, 11. novembra 2019. godine. Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu bila je tradicionalno uspješan domaćin takmičenja.

Na XVIII takmičenju iz Arapskog jezika učestvovale su ekipe iz sedam medresa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini: Gazi Husrev-begova medresa, Behram-begova medresa, Elči Ibrahim-pašina medresa, Karađoz-begova medresa, Medresa „Džemaludin-ef. Čaušević“, Medresa „Osman-ef. Redžović“ i Medresa „Gazi Isa-beg“ iz Novog Pazara.

U prigodnim obraćanjima direktora Gazi Husrev-begove medrese hfz. dr. Mensura Malkića, pomoćnika direktora za nastavu profesora Halima Husića i predstavnika Uprave Seida Eminovića istaknuta je dobrodošlica učesnicima, opća spremnost da medrese kao domaćini stave na raspolaganje gostima sve svoje kapacitete, te čestitke učesnicima na postignutim rezultatima u toku dosadašnjeg učenje Arapskog jezika koji su ih kandidovali kao najuspješnije predstavnike medresa dostojne ukazanog takmičarskog povjerenja i izraženog općeg očekivanja u natjecanju u dobrima na koje nas sve mjesec mevluda dodatno potiče.

U ekipnom plasmanu najuspješniji su bili učenici  Behram-begove medrese iz Tuzle, drugo mjesto pripalo je učenicima Gazi Husrev-begove medrese, a treće mjesto pripalo je učenicima Karađoz-begove medrese iz Mostara.

U pojedinačnom plasmanu najuspješniji su bili:

prvo mjesto, Vedad Čolaković, Gazi Husrev-begova medresa Sarajevo,

drugo mjesto, Abdullah Mrkonjić, Behram-begov medresa Tuzla, i

treće mjesto, Safiji Dogan, Elči Ibrahim-pašina medresa Travnik.

Profesori Arapskog jezika održali su tokom takmičenja sastanak aktiva na kome su razmijenili iskustva, dileme i mišljenja u vezi sa učenjem i podučavanjem učenika Arapskom jeziku, jeziku Objave i naše duhovne i kulturne baštine. Profesori su pohvalili koncept testiranja koji je značajno unapređen saradnjom sa Katedrom za filologiju Kur'ana i profesorima Arapskog jezika na Fakultetu islamskih nauku, uz istaknuti angažman vanredne profesorice dr. Zehre Alispahić.

Sastanak aktiva profesori su iskoristili i za pripreme za Stručno savjetovanje „Unaprjeđenje rezultata učenja arapskog jezika u obrazovnim ustanovama Islamske zajednice“ koje Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta organizira u saradnji sa Islamskim pedagoškim fakultetom u Zenici za profesore Arapskog jezika na fakultetima, medresama i gimnazijama Islamske zajednice u BiH i goste savjetovanja, 7. decembra 2019. godine u Zenici.