Logo

Zapis sa prve nagradno-edukativne ekskurzije najboljih učenika i studenata

  • Published in
  • Kategorija: Rijaset
  • Štampa

Od 20. do 23. septembra 2019. godine u organizaciji Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta realizirana je prva nagradno-edukativna ekskurzija za 36 najuspješnijih učenika medresa i studenata fakulteta Islamske zajednice: učenici generacije, hafizi, prvoplasirani učesnici na međunarodnim, državnim i Rijasetovim takmičenjima, profesori-mentori najuspješnijih učenika, te najuspješniji studenti fakulteta tokom četiri dana posjetili su kulturne i vjerske znamenitosti balkanskih zemalja. Ovo je kratki zapis troje učesnika ovog putovanja.

  • 0101

Znano je kakvu sliku predočava pomen Balkana danas u Evropi: socio-ekonomske neprilike, zemlje u tranziciji, iseljavanje stanovništva i slično. Ali, začudno je bezrezervno prihvatiti takvu sliku kao neminovnu sudbu Balkana odvajkada. Htjednemo li, tome će nas podučiti historija. I putovanja. Nošeni krilima kur’anskog poziva da uče i putuju, u periodu od 20. do 23. septembra najuspješniji učenici medresa i istaknuti studenti fakulteta Islamske zajednice u BiH imali su priliku posjetiti znamenitosti balkanskih zemalja u organizaciji Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Ispred Uprave za obrazovanje vodiči na ovom putovanju bili su Seid ef. Eminović, šef Odjela za osnovno i srednje obrazovanje i Ekrem Tucaković, šef Odjela za visoko obrazovanje. Ovo putovanje je, ustvari, bilo način odavanja priznanja učenicima i studentima za njihov rad i dodatna motivacija za dalje odgojno-obrazovno stasanje. Plan putovanja je sadržavao posjete unutar pet balkanskih država i obilazak najpoznatijih kulturnih i religijskih znamenitosti.

Početak putovanja je obilježila posjeta medresi Gazi Isa-beg, kao i Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru. Uz prigodan doček putnici su se upoznali sa načinom i sistemom funkcionisanja ovih odgojno-obrazovnih ustanova kao i sa okolnostima u kojima te ustanove djeluju.

Poznato je da Sarajevo i Novi Pazar imaju istog osnivača – Isa-bega, no dalje putovanje nas je dovelo na vratnice Skoplja, još jednog grada čija čaršija duguje zahvalnost Isa-begu. U gradu na Vardaru, Medresa "Isa-beg" velikodušno je obezbijedila hranu i prenoćište musafirima, kojima su upriličili i turu obilaska grada, od antičke gradine ponad Skoplja, preko stare jezgre grada, džamija Mustafe-paše i Isa-bega, do glavnog trga ovoga grada, svjedoka sadašnje društveno-političke i kulturne pozicije Sjeverne Makedonije. Jeste, tamo ima i Bošnjaka. I hutbi na bosanskom. I Bošnjaka imama koji vas objeručke dočekaju. Jusuf ef. Čolović i njegova hanuma su nas upravo tako dočekali. 

Dalji plan puta vodio nas je do Tetova. I imalo se šta i vidjeti – Aladža džamija, šarenija od fočanske. Kolorit koji se presijeva u njenim kaligrafskim i slikarskim formama, te izvanjska dosljednost stilu arhitekture džamija, potvrdila je bogatstvo islamskog i muslimanskog naslijeđa na prostoru Balkana, o kome se tako mnogo ima kazati, a malo se govori.

Ekskurzija se kretala ka izvoru Vardara, do grada Gostivara, u susret gostoprimljivim domaćinima Gostivarskog muftijstva na čelu sa srdačnim muftijom Shaqirom Fetahuom, inače svršenikom Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Osvježeni ručkom i ukupnim prijateljskim ambijentom, s akšama putnici su se zaputili na najdužu dionicu puta – do Podgorice. Nezaobilazno je spomenuti Džemala Dacića, pomoćnika direktora za dom, te uposlenike i učenike Medrese "Mehmed Fatih" koji su u kasne sate bili spremni dočekati svoje goste i obezbijediti im sve što je bilo potrebno. Ništa iznenađujuće za njih. Na to su nas već navikli.  

Od Skoplja do Dubrovnika

Treći dan putovanja je na neki način bio i najopušteniji jer su se učenici međusobno zbližili što im je pomoglo da rado podijele korisno znanje, ali i interesantne priče iz života. Razvijanje prijateljstva nastavilo se i u Skadru, lijepom albanskom gradu. Boravak na Skadarskom jezeru uljepšao je ovo putovanje. U popodnevnim satima put je nastavljen prema Ulcinju. Na obali mora ulcinjska “Džamija pomoraca” svoju priču rado ispriča svakom posjetitelju. Posljednja destinacija trećeg dana puta bio je Islamski centar u Baru koji je ujedno i najveći islamski centar u Crnoj Gori. Posljednju, treću noć ovog putovanja učenici i studenti iskoristili su za druženje u kafeteriji Medrese u Podgorici. Ujutro je sa domaćinima putnike ispratila i kiša, simboličan prilog rastancima.

Dubrovnik je posljednji otvorio svoja vrata nagrađenim učenicima i studentima, ali i njihovim organizatorima, te su ugodno vrijeme proveli među zidinama ovog historijski značajnog grada, gdje ih je srdačno dočekao glavni imam Salkan ef. Herić.

Od Dubrovnika put je vodio preko Trebinja i Stoca, a učesnike nagradno-edukativne ekskurzije čekala je večera u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru.

Za posebnost atmosfere i potpuni ugođaj bili su zaslužni putnici koji su na sebi svojstven način iskoristili vrijeme provedeno na putu. Dodatnu draž putovanja dalo je i prisustvo jedanaest hafiza Časnoga Kur'ana čije je učenje prisutne ispraćalo sa svake destinacije. Na ovaj put svi krenuše ambiciozno, s velikim očekivanjima, a vratiše se s torbama punim doživotnih uspomena i lijepih trenutaka, ali i sa novim saznanjima o velikim gradovima lijepog nam Balkana. Ovo putovanje bilo je jedna velika motivacija za sve njih da nastave svoj trud u ime Uzvišenog Gospodara i da budu svjesni koliko je svaka osoba posebna zbog nimeta u talentima i sposobnostima koje On daruje. Posebna zahvala ide svakome ko je bio sebeb da ova zamisao o putovanju bude ostvarena.

Hasan Hasić, Nedžma Latić, Amina Kahriman

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.