A+ A A-

Šef Odjela za mektebsku nastavu posjetio mektebe u Vitezu i Busovači

  • 0101

U povodu početka nove mektebske 2019/2020. godine predstavnik Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovni dr. Enes-ef. Svraka, šef Odjela za mektebsku nastavu i mlade, dana 14. septembra 2019. godine posjetio je Medžlise Islamske zajednice Vitez i Busovača. Cilj posjete je bio obići mektebe i prisustvovati časovima mektebske nastave, te informisati se kako je počela nova mektebska godina.

Prilikom posjete Medžlisu Islamske zajednice Vitez u pratnji glavnog imama Omer-ef. Sikire dr. Enes-ef. je obišao dva mekteba i prisustvovao izvođenju mektebske nastave u dva džemata. U gradskom džematu u Vitezu muallim je Mihnet-ef. Mehmedović, a mektebska nastava se izvodi u novoj i lijepo uređenoj mektebskoj učionici. U džematu Preočica muallim je Osman-ef. Kurdić, a mektebska nastava se izvodi u pomoćnoj učionici, dok su radovi na uređenju nove učionice u završnoj fazi. U razgovoru sa glavnim imamom i muallimima dr. Enes-ef. je upoznat o broju i redovnosti polaznika mekteba, kao i izazovima koji prate i s kojima se susreću u radu u mektebskoj nastavi.

Također, prilikom ove posjete upriličen je obilazak novootvorenih prostorija Mekteba za predškolski odgoj u Vitezu. Prostor za ovu namjenu je urađen po standardima koji su predviđeni za tu djelatnost i značajno će biti od pomoći roditeljima koji imaju potrebu da svoje djete dok rade povjere adekvatnoj ustanovi koja će se brinuti o njemu i doprinosti njegovom odgoju. Na kraju posjete Medžlisu Islamske zajednice Vitez upriličen je susret i razgovor kojem su pored glavnog imama bili prisutni predsjednik Medžlisa Vitez i sabornik Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sa ovog područja.

Isti dan u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Busovača upriličen je susret i razgovor sa glavnim imamom ovog Medžlisa hfz. Adnan-ef. Srebrenicom. Glavni imam je dr. Enes-ef. Svraku upoznao sa aktivnostima i projektima Medžlisa Islamske zajednice Busovača kao i sa organizacijom i stanjem kada je u pitanju mekteb i mektebska nastava.

Dr. Enes-ef. Svraka je prilikom razgovora sa rukovodstvom Medžlisa Islamske zajednice Vitez i Busovača izrazio zadovoljstvo onim što je imao priliku da vidi i čuje, te istakao spremnost Rijaseta – Uprave za vjerske poslove da pomogne i podrži aktivnosti koje se odnose ne mekteb, Mekteb za predškolski odgoj i mlade.