Logo

Sutra počinje Međunarodni simpozij "Islamska umjetnost u Bosni i Hercegovini"

  • Published in
  • Kategorija: Rijaset
  • Štampa

Današnjom press-konferencijom održanom u Gazi Husrev-begovom hanikahu najavljen je jednodnevni Međunarodni simpozij „Islamska umjetnost u Bosni i Hercegovini“ koji će biti održan sutra. Program kao i ciljeve simpozija predstavili su Ibrahim Begović, dr. Haris Dervišević, Kenan Šurković i dr. Ismet Bušatlić.

24 10 2017 03 simpozij press

"Želeći da ukažemo i na značaj afirmisanja islamske umjetnosti, islamskog kulturnog naslijeđa, čuvanja takvog kulturnog naslijeđa, Rijaset islamske zajednice je podržao prijedlog o održavanju simpozija koji bi bio inicijalni projekat u otvaranju aktivnije priče i tretiranja islamske umjetnosti i islamskog kulturnog naslijeđa na ovim prostorima", istaknuo je Begović.

Pomenuti simpozij, inače prvi takve vrste koji se u novijoj istoriji organizuje u Bosni i Hercegovini, organizovan je s ciljem ukazivanja na značaj islamskog umjetničkog i kulturnog naslijeđa te afirmisanja nove percepcije i perspektive razumijevanja i odnosa spram potencijala islamske umjetnosti u BiH.

U okviru simpozija "Islamska umjetnost u Bosni i Hercegovini" će biti predstavljeno 19 izlaganja od vrsnih i eminentnih poznavalaca ili istraživača islamske umjetnosti iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije, Francuske, Turske i drugih zemalja.

"Prije više od osam mjeseci je objavljen međunarodni konkurs za prijavu na simpozij. Ono što imamo sutra vidjeti na naučnoj konferenciji je manje od polovine pristiglih prijava. Prijave su pristizale iz centralne Azije, Bliskog istoka, Grčke, Turske, Kazahstana, Austrije, Francuske... Riječ o islamskoj umjetnosti nije samo o umjetnosti koja je značajna samo za BiH, svakako da ona prevazilazi i region i ide u svjetske okvire", rekao je Haris Dervišević, član organizacionog odbora.

O programu simpozija je govorio Kenan Šurković, glavni urednik "Islamic Arts Magazina":

"Odlučili smo da uz međunarodni simpozij pokušamo predstaviti barem mali dio toga što se krije u našim muzejima i privatnim zbirkama. Izložbu smo podijelili na tri segmenta. Jedan segment u radovi u metalu - konkretno, demirlije, koje su stare između 150 i 200 godina. To je veoma rijetka zbirka i neke će tek sada prvi put biti predstavljene javnosti. Centralni dio će biti pokriven ćilimima i sedžadama. To su uglavnom perzijski i anadolski ćilimi stari više od 100 godina koji se nalaze u našim zbirkama, a mnoge od njih smo našli u sarajevskim džamijama. Sa treće strane imamo dio gdje će biti predstavljena kaligrafija i to, uglavnom, naših savremenih autora", kazao je Šurković.

"Kroz izložbe koje ovdje prate i stvaraju poseban ambijent - umjetnost u metalu, na tekstilu i papiru - nije cjelovita riječ o islamskoj umjetnosti na ovim prostorima, stoga će 'riječ' dopuniti ambijent koji stvaraju izložbe a svijet će preko izložbe i simpozija saznati nešto više o umjetnosti o kojoj, nažalost, često u svijetu znaju više od nas samih", rekao je rukovodilac tima autora simpozija dr. Ismet Bušatlić te dodao da islamska umjetnost u BiH nije posebno naglašena, iako je prisutna pa će, kako je kazao, sutrašnja priča upotpuniti utisak o bogatstvu i raznolikosti islamske umjetnosti na ovim prostorima.

U okviru simpozija biće postavljena i prigodna izložba eksponata iz područja islamske umjetnosti u izložbenom prostoru Gazi Husrev-begovog Hanikaha u trajanju od 25. oktobra do 1. novembra 2017. godine.

Organizatori simpozija su Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koja je i nosilac aktivnosti u ovom projektu, zatim Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, Gazi Husrev-begova biblioteka, Vakufska direkcija, Orijentalni institut, Bošnjački institut - Fondacija Adil Zulfikarpašić i "Islamic Art Magazin". Treba dodati i to da su simpozij podržali i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo i Općina Stari Grad.

 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.