A+ A A-

Pretraga pitanja

Uzimanje kapare kao naknade za nastalu štetu

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Moj prijatelj susreo se sa jednim problemom čijim rješenjem ne želi da ugrozi ničije pravo. Dakle, želi da postupi u skladu s vjerskim propisima. Naime, radi se o sljedećem.

Prošle godine u junu je prodao kuću, potpisao ugovor, predao novom vlasniku ključeve kuće a on je na privremenom radu u inostranstvu. Dao je manju svotu novca kao kaparu. Ostali dio sredstava je trebao da isplati u decembru. Međutim, on se predomislio i ne želi više tu kuću. U međuvremenu zbog njegovog nehata nastala je određena šteta na objektu, (poplava u kuci zbog njegove greške). Dakle njegovo pitanje je, da li je dužan vratiti sredstva vlasniku koja je dao kao kaparu; naravno po važećem zakonu ima prava ista zadržati, ali on ne bi želio učiniti nešto što je suprotno propisima naše vjere.

Ili ima prava da zadrži sredstva kojima bi sanirao štetu i  uračunao drugi dio sredstava kao kiriju?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Dozvoljeno je u slučaju kapare postupiti po običaju, koji je najčešće pretočen u pozitivno pravo. Uobičajeno je da se kapara računa kao dio cijene ukoliko se kupoprodaja realizira, a ako kupac odustane, kapara pripada prodavaču, kao vid obeštećenja za čekanje i propuštenu korist. U slučaju Vašega prijatelja smatramo da ima pravo zadržati kaparu, pogotovo imajući u vidu dužinu čekanja da se ugovor realizira, kao i štetu nanesenu poplavom i propuštenu korist od iznajmljivanja kuće. Postoje dva oprečna hadisa u vezi prodaje uz kaparu, ali nijedan nije bez slabosti, tako da se u tom pitanju može osloniti na važeći običaj.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH