Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Prodavanje zdravstvenog osiguranja

Pitanje

Selamun alejkum!
Ima neke stvari na koje ne mogu da nađem odgovor. Ja radim za jedno veliko osiguranje u Njemačkoj. Prodajem zdravstveno osiguranje i za pemziju. Imam svoje ljude koje također za mene rade i na njima ja isto zarađujem, kao u drugim firmama. Je li po islamu haram to raditi?

U vezi zdravstvenog mogu reći da samo osiguram osobe koje se mogu privatno osigurati. Ostale su u državnom zdravstvenom osiguranju. A zbog penzijskog mogu reći da osiguram svakoga ko želi. Jer penzijsko osiguranje od države nije više ono sto je bilo.

Sad me zanima je li ovaj posao haram. Ja ne dajem kamate osobama. Ali osiguranje daje ta osiguranja kamate. Kad neko štedi svaki mjesec 100 eura i to do 65 godine, osiguranje radi sa tim parama i on dobije kamatu i bonus.

 

Odgovor

Ako se radi o obaveznom osiguranja, ne vidimo ništa sporno da se radi u tom sektoru, ali ako je riječ o dobrovoljnom osiguranja, smatramo da taj posao treba izbjegavati, jer velika većina islamskih pravnika stoji na stanovištu da je taj vid osiguranja šerijatski neprihvatljiv.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH