Logo

Odnos prema nepravednom poslodavcu

Pitanje

Selamun alejkum!

Poštovani! Ja sam u nedoumici, šta da radim pa vas molim da mi pomognete savjetom, Allah swta vas nagradio.
Živim u inostranstvu, radila sam u preduzeću koje je vodila jedna žena puno pohlepna. Svjedok sam njenog zakidanja radnika. Svaki put kad je htjela da otpusti nekoga ona se služila kojekakvim smicalicama, kako im ne bi platila završnu platu koja im po zakonu pripada. Zatim osim toga je poslovala na nedozvoljen način zakidajući državu. Kad je došao red na mene, desilo se isto. Zajedno sa jednom radnicom je radila sve moguće da me otjera bez naknade. Čak smo stigle do suda, gdje je ona opet lagala, dovela advokata koji je sviju u laž utjero itd. Ja sam na kraju odustala od tog novca, a duguje mi priličnu svotu. Zatražila sam da mi sredi papire i plati samo osnovno. Jedva je i na to pristala i tako smo završile. Ja sam molila Allaha swta da mi dadne nafaku i uistinu sve je pošlo nabolje od kad sam otišla od tamo. Još sam u dugovima, koje polako vraćam jer mi nije ispaćivala platu.
Moje pitanje je: ja sa tim što znam o njenom poslovanju, mogu da je prijavim državi, anonimno, i u tom slučaju bi joj oni poslali inspektora koji bi provjerio to njeno poslovanje i u tom slučaju bi ona morala da plati veliku kaznu. Ja od tog nemam ništa.
Napola sam to uradila, uzela prijavu, ispunila i sad se pitam da li je bolje da ja to uradim ili ne?
Ovo me interesuje isključivo s vjersku strane, jer pare sam izgubila svjedno. Da li bi ovaj moj postupak pred Allahom swta bio kao osveta, a Poslanik saws se nije nikada svetio, ili naprotiv to treba da uradim?
Kako je Allahovo zadovoljstvo veće nada mnom? Ima li hajra oprostiti nekom kjafiru lažcu i lopovu, kao što je ona, ili je bolje takvima stati na put, ni u to nisam sigurna jer opet mislim, eto tamo sam radila pa ne bi trebala. Ja vas molim za savjet, jer ja svaki dan prebiram po glavi sta da uradim?
Da vas Allah swta nagradi. Ako možete hitnije da mi odgovorite, zahvalna sestra!

 

Odgovor

Naravno da bi se Vaše dalje bavljenje tom firmom i njenom direktoricom tretiralo kao osveta, jer ste šutili o nepravilnostima, zakidanju, zulumu, itd. dok na Vas nije došao red, pa ste reagirali tek onda kada je Vaš interes ugrožen. Zakinuti i obespravljeni radnici trebaju svoje pravo tražiti na sudu, i u raspravi mogu se spomenuti sve te nepravde. Država ima svoje mehanizme i sredstva kontrole poslovanja i to je njen posao, a Vama savjetujemo da se bavite svojim poslom, i da se ne opterećujete prethodnim slučajem. Ono što je stečeno uskraćivanjem prava drugima neće donijeti dobro ni dugoročnu korist sticatelju.
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.