Logo

Rad na kasi i zaokruživanje iznosa na računu

Pitanje:

Esselamu Alejkum!

Radim kao prodavac već šestu godinu za različite firme. Želim da radim pošteno ne oštećujući ni kupca, ni firmu niti sebe. Prvenstveno po islamskim Božijim propisima.

Prije dva mjeseca sam počeo raditi za firmu Bingo doo. Od samog početka rada imam jednu veliku nedoumicu, tj. ne znam kako da postupim na ispravan način. Naime, u ovoj firmi imamo vagu za voće i povrće koja vaga precizno u fening, što za rezultat često ima račune na kasi od npr. 3,33KM; 10,22KM; 1,49KM. Kada ja radim na kasi, ja odgovaram za manjak na toj kasi, tj. ako jednostavno ignorišem svaki račun i zaokružim u korist kupca, svaki dan ću biti u minusu 2-3 KM na ionako malu platu, tj. neću biti pošten prema samom sebi. S druge strane ako račun od 2,33 KM zaokružim na 2,35 KM oštetit ću kupca za 2 feninga, a nemam načina da naplatim tačno 2,33 KM. Izmedu ostalog ima i kupaca koji to neće dopustiti, a Allah dž.š. najbolje zna po mom mišljenju imaju i pravo. Sada me zanima na koji način mogu da postupim pravedno u mom poslu i situaciji?

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Zakidanje na mjerenju/kasi je jedan od grijeha na koje Uzvišeni Allah u Kur'anu upozorava riječima: „Teško onima koji pri mjerenju zakidaju, punu mjeru uzimaju kada od drugih kupuju, a kada drugima mjere na litar ili na kantar - zakidaju. (El-Mutaffifun, 1-3) Jedan od grijeha zbog kojeg je uništen Šujabov narod u Medjenu bio je zakidanje pri mjerenju. (El-E'raf, 85-91) Zato je za pohvalu postojanje u našim tržnim centrima preciznih vaga koje će precizno mjeriti težinu i shodno njoj izdavati precizne račune. Također, pohvalno je i Vaše nastojanje da precizno i odgovorno naplaćujete izdate račune. Međutim, s obzirom na to da ne postoje novčanice koje bi omogućile naplatu takvih računa Vi trebate postupiti po uobičajenoj praksi koja se primjenjuje u takvim situacijama u trgovini, a to je da se svaki račun zaokruži na najbliži iznos koji je moguće naplatiti. Tako ćete npr. račune od 2,33 KM zaokružiti na 2,35 a račune od 2,32 KM zaokružiti na 2,30 KM. Trebate uvijek biti dosljedni tog postupka bez obzira da li zaokruživanje računa bilo na Vašu štetu ili štetu kupca. U svakom slučaju ovdje se radi o neznatnom iznosu tako da se to toleriše u poslovanju. „Bojte se Allaha koliko ste u stanju...“ (Et-Tegabun, 16) - naređuje Kur'an.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.