A+ A A-

Pretraga pitanja

Dilema oko Internet marketinga

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Bavim se internet marketingom, i u toj branši je teško biti konkurentan držeći se granica halala zbog širokog spektra stvari koje se reklamiraju.

Moje pitanje je da li je dozvoljeno sarađivati sa firmom koja svojim korisnicima koje im ja putem moje web stranice "proslijedim" na njihovu web stranicu pokazuje između ostalih i određeni postotak haram reklama, a meni bi ta firma plaćala za svakog korisnika koji na njihove stranice dođe preko mene bez da ja imam uticaj koja reklama će njima biti pokazana? Do sada se nisam usudio sarađivati sa njima, iako nude mnogo veću mogućnost zarade, zbog osjećaja da bih na taj način učestvovao u haram poslu, ali bih cijenio svakako Vaše mišljenje.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Ne možemo odobriti reklamiranje šerijatom zabranjenih stvari, poslova i ponašanja, bez obzira u kojoj formi i omjeru to bilo. "Ne sarađujte u onome što je grijeh i nasilje" - kaže Allah u Kur'anu. Musliman treba nastojati da svoje poslovanje uskladi s islamskim propisima gdje god i koliko god je to moguće. Neka Vas Allah pomogne u halal poslu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH