A+ A A-

Pretraga pitanja

Proklinjanje ashaba

Pitanje

Selamun alejkum!
Zanima me stav sunnijske uleme po pitanju šija koji proklinju ashabe r.a i Aišu r.a? Ja radim sa jednom ženom koja mi je više puta rekla da je recimo Aiša r.a činila blud? Pa kako to komentarisati?


Odgovor

Oni koji napadaju i vrijeđaju ashabe, posebno Majku pravovjernih, Aišu, r.a. time napadaju i vrijeđaju islam, Poslanika a.s. i sve muslimane, posebno sunnite, koji čine ogromnu većinu muslimana, a koji se time i sami osjećaju krajnje uvrijeđenim i povrijeđenim. Nažalost, takvih ima i među onima koji se svrstavaju u muslimane i smatraju se pripadnicima ummeta. Lično smo pročitali na jednom ovdašnjem web sajtu (Org. Ehlul-bejt) neprimjeren govor o hazreti Aiši i hazreti Talhi, r.a. Ne može se ljubav prema Ehli-bejtu, koja je neupitna, graditi na sijanju mržnje i objeda prema ostalim ashabima. Takvim se postupcima održavaju i produbljuju podjele među muslimanima, sprječava međusobno zbližavanje i miniraju pokušaji uspostavljanja međusobnog povjerenja. Čemu to stalno vraćanje u daleku historiju, na same početke islama, i građenje vlastite pozicije na napadanju, vrijeđanju i objedama drugih. Jasno je da takvi postupci unose još veći razdor i jaz među muslimanima, umjesto da se grade mostovi saradnje i razumijevanja.
Zato se svaka priča i pozivi na jedinstvo među muslimanima, uz spomenute postupke, može doimati samo kao obična propaganda i licemjerje. Pitanje je ko je i šta je zapravo stvarna, pozadinska meta i cilj napada na ashabe i Poslanikove a.s. supruge, posebno Aišu, r.a. Da li su to spomenute osobe ili su one samo medij i sredstvo napada na Poslanika a.s., i islam?

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković 

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice