Logo

Glasanje na državnim izborima

Pitanje:

Selam!

Moje pitanje se odnosi na izbore u Bosni i Hercegovini u 2018. godine. Da li je islamska dužnost izaći na izbore i glasati?

 

Odgovor:

Naređivanje i promicanje dobra, a odvraćanje od zla jedno je od temeljnih načela islamskog društvenog djelovanja. U primjeni ovog načela koriste se različita sredstva i metode djelovanja. Jedno od tih sredstava jeste i izlazak na izbore, tj. poticanje i osnaživanje pozitivnih društvenih procesa putem glasanja za odgovarajuće kandidate i političke subjekte. Općenito kazano, glasanje na izborima je dobro djelo ukoliko se radi s namjerom da se glas dadne kandidatima/ političkom subjektu koji poštuju i promiču univerzalne vrijednosti koje naučava naša vjera, ili onima koji su najbliže tim vrijednostima. Dužnost je između dva dobra odabrati ono koje je bolje, prema kriterijima koje smo gore spomenuli, a ako je, pak, vjernik prinuđen birati između dva zla, odabrat će ono koje je manje, ukoliko je to moguće, ili makar pokušati tako postupiti.

Neki islamski učenjaci izlazak na izbore tretiraju kao svjedočenje jer svojim glasanjem glasač svjedoči da je kandidat kojeg je on izabrao dostojan (ili dostojniji od drugih) da obavlja funkciju za koju se kandidovao. Prema tome, kod glasanja se primjenjuju osnovni propisi o svjedočenju kao što su: da se treba odazvati kada se pozove na svjedočenje i da treba biti iskren pri svjedočenju. Uzvišeni Allah kaže: „I ne uskratite svjedočenje; ko ga uskrati, srce njegovo će biti grješno, a Allah dobro zna ono što radite.“ (El- Bekare, 283.)

Uzvišeni Allah je o svjedočenju također rekao: „A ako budete krivo svjedočili ili svjedočenje izbjegavali - pa, Allah zaista zna ono što radite. (En-Nisa, 135.)

Kao građani dužni smo izvršiti svoju građansku dužnost i glasati po  savjesti, opredjeljujući se za kandidate koji se najdosljednije i najvjerodostojnije bore i zalažu za opće dobro i moralne vrijednosti u društvu.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.