Logo

Držanje terapijskog psa

Pitanje:

Esselamu alejkum!

U nedoumici sam. Imam autistično dijete, ne komunicira sa ljudima, ne priča i često luta, otrči ili se gubi iz vida jer nema prostornu orijentaciju a izuzetno je aktivno.  Svemu tome bi možda izuzetno pomogla nabavka terapijskog psa, koji bi se kroz stručne osobe osposobio da odgovara prohtjevima mog djeteta, da mu bude drug i čuvar.

Čitam i nailazim na podatak da je u Islamu zabranjeno držati psa u kući. Možete li mi odgovoriti da li bi nas slučaj bio iznimka?

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Mišljenja smo da se dvama izuzecima iz zabrane držanja pasa (pas obučen za lov i pas čuvar) može pridodati i treći slučaj, a to je, u slučaju potrebe, pas vodič za slijepu osobu te slučaj koji spominjete, tj. u terapeutske svrhe, ukoliko se pokaže potrebnim i svrsishodnim na osnovu preporuke ljekara specijaliste. Slina psa se inače tretira nečistom. Razlog je velika mogućnost da je zaražena klicama, budući da pas kod svakog izlaska njuši nečiste materije koje mogu biti zaražene. Zato je potrebna velika opreznost u vezi čistoće i zdravlja psa, kao i pažnja zbog mogućnosti iznenadne promjene njegove ćudi. Dijete ne treba ostaviti samog s psom, posebno ako se radi o većem i jačem psu. A Allah najbolje zna.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.