Promo banner

A+ A A-

Komisija Sabora IZ za vjersko djelovanje posjetila Muftijstvo travničko

U ponedjeljak, 01. augusta 2016. godine, komisija Sabora IZ-a za vjersko djelovanje posjetila je Muftijstvo travničko. Komisiju su sačinjavali predsjednik mr. hfz. Mensur Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese, zamjenik predsjednika Sulejman-ef. Efendić, glavni imam MIZ Zavidovići i član Lejla Bešo-Haskić, profesorica fikha u Elči Ibrahim-pašinoj medresi.

02 08 2016 03 komisija sabora travnicko muftijstvo

Cilj posjete komisije bio je upoznavanje sa općim stanjem vjerskog života kao i aktivnostima koje se provode na području Muftijstva travničkog radi unaprjeđenja istog.

U ulozi domaćina pored muftije travničkog dr. Ahmed-ef. Adilovića bili su Vehid-ef. Arnaut, glavni imam MIZ Bugojno i savjetnik Muftije za vjerska pitanja, mr Salih-ef. Indžić, glavni imam MIZ Bugojno, Rešad-ef. Lendo, sekretar Muftijstva i prof. Lejla Bešo-Haskić koordinatorica za ženski aktivizam koja je ovaj put, kao član Sabora, imala i ulogu člana komisije.

Muftija Adilović upoznao je goste sa područjem koje pripada Muftijstvu travničkom, brojem džemata, imama i vjeroučitelja te istakao da su u periodu otkako on obnaša funkciju Muftije travničkog usvojena tri akta: Pravilnik o završnim ispitima i hatmama, Kodeks ponašanja i oblačenja imama, i Pravilnik o nagradi "Kasim-ef. Mašić" za najuspješnijeg muallima. Istakao je da je intenziviranje posjeta džematima kao i susreti sa džematlijama kroz redovnu posjetu džematima na džuma namazu kao i posjete medžlisima i džematima u saradnji sa Elči Ibrahim-pašinom medresom tokom zimskog računanja vremena.

Vehid-ef. Arnaut dodao je da Muftijstvo travničko ima veliko iskustvo u organizaciji Ajvatovice, najvećem događaju te vrste u Bosni i Hercegovini. Zatim je spomenuo stručne seminare koje Muftijstvo travničko organizuje tri puta godišnje za imame, hatibe i muallime. Istaknuo je i osnivanje Škole Kur'ana Muftijstva travničkog pod nazivom "Ebu Bekr" kao i takmičenje u hifzu određenih kur'anskih sura pod nazivom "Hind" koje od ove godine ulazi u okvire Škole Kur'ana.

Također je istaknuto da je pokretanjem ženskog aktivizma i određivanjem koordinatorica na nivou Muftijstva i medžlisa uveliko unaprijeđen vjerski za žene, ali je također napomenuto da je potrebno unaprijediti i obogatiti novim sadržajima rad sa omladinom.

Konstatovano je da su vjerske aktivnosti na području Muftijstva na zavidnom nivou te je ponuđena konkretna saradnja i spremnost za učešće u seminarima za imame iz oblasti tedžvida od strane predsjednika Komisije hfz. mr. Mensura Malkića.

Na kraju posjete direktor Gazi Husrev-begove medrese hfz. mr. Mensur Malkić iskoristio je priliku da u ime Medrese uruči poklon Muftiji travničkom, umjetničku sliku na kojoj su prikazani određeni motivi iz nekoliko bosanskohercegovačkih gradova.

(www.muftiluk-tr.ba)