Promo banner

A+ A A-

Održana sjednica Sabora

Sarajevo, 09. juli 2016. (MINA) – Danas je pod predsjedavanjem predsjednika Hasana Čengića održana 5. redovna sjednica Sabora Islamske zajednice. Sjednici su prisustvovali i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, njegov zamjenik Husein ef. Smajić, zatim muftije te direktori uprava Rijaseta.

Sabor je u okviru današnje sjednice usvojio „Rezoluciju o bosanskom jeziku“ čiji usvojeni tekst možete pronaći ovdje.

Na sjednici je kroz „Izjavu povodom lokalnih izbora u Srebrenici“ upućen i apel glasačima u Srebrenici da na predstojećim lokalnim izborima glasaju i izaberu, kako se navodi u izjavi, načelnika dostojnog općine šehida i žrtava genocida.

„Povodom lokalnih izbora u Srebrenici 2016. godine pozivamo sve Bošnjake Srebreničane, raseljene u Bosni i Hercegovini i u dijaspori, da se registriraju i glasaju za Srebrenicu. Pozivamo sve Bošnjake Srebreničane da svojim glasovima izaberu načelnika dostojnog općine šehida i žrtava genocida, općine u kojoj se nalazi Memorijalni centar sa mezarima žrtava genocida“, stoji u današnjoj izjavi.

Sličan poziv upućen je i raseljenim Bošnjacima iz drugih krajeva manjeg bh. entiteta:

„Pozivamo sve Bošnjake/muslimane raseljene u BiH i u dijaspori, a koji imaju mogućnost glasanja na prostoru bh. entiteta Republika Srpska, da se registriraju i glasaju za općinu boravka u tom entitetu na predstojećim lokalnim izborim“, navodi se također u ovoj izjavu uz podsjećanje da je krajnji rok za registraciju raseljenih 19. juli 2016. godine.

Također na inicijativu sabornika aktuelnog saziva Sabora sa područja Mešihata IZ u Srbiji, Sabor je danas usvojio i izjavu povodom izbora tzv. reisu-l-uleme islamske zajednice Srbije:

„Islamska zajednica u Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru, na čelu sa muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, predsjednikom Mešihata, kao organski i povijesni dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, jedina je legalna i legitimna tradicionalna Islamska zajednica koja predstavlja muslimane tog prostora. Sve druge pokušaje vjerskog organizovanja pripadnika islama na tom području smatramo nelegitimnim i štetnim za islam i muslimane u Republici Srbiji“, navodi se u izjavi Sabora u kojoj se dalje kaže:

„Institucija reisu-l-uleme tradicija je i historijsko pravo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja simbolizira jedinstvo dina i umeta muslimana ovog područja. Samoproglašenje pojedinaca titulom „reisu-l-uleme“ predstavlja bezobzirnu zloupotrebu ovog pojma i funkcije koja sije smutnju na štetu jedinstva muslimana. Pozivamo Mešihat Islamske zajednice u Srbiji i ulemu u Sandžaku i Srbiji da ulože dodatni napor u cilju vraćanja punog jedinstva Islamske zajednice u Srbiji. Od nadležnih državnih organa Srbije očekujemo da se suzdrže od miješanja u poslove vjerske (islamske) zajednice, poštuje međunarodne demokratske standarde i prestane pružati podršku pojedincima i grupama koji bez vjerskog i džematskog legitimiteta djeluju na štetu islama, muslimana, i legitimnih organa Islamske zajednice“, stoji na kraju pomenute izjave.

Treba dodati da je Sabor na današnjoj sjednici također razmatrao i usvojio Prijedlog Pravilnika o korištenju znaka i kolektivnog žiga „Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini“, zatim  Prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o radu Ustavnog suda Islamske zajednice u BiH, te Izvještaj Rijaseta o aktivnostima preduzetim na temelju Fetve Vijeća muftija o genocidu u Srebrenici i Deklaracije Sabora IZ u BiH o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija.

  • 0101