A+ A A-

Održana sjednica Sabora IZ u BiH

Sarajevo, 23. april 2016. (MINA) – Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održao ja danas redovnu sjednicu pod predsjedavanjem predsjednika Hasan Čengića. Na današnjoj sjednici Sabor je razmatrao i usvojio izvještaji o radu Sabora za 2015. godinu, a razmatrani su također i usvojeni i izvještaji o radu drugih organizacionih jedinica Islamske zajednice.

Uvodnim riječima prisutnim sabornicima obratio se reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović. Reisu-l-ulema se u svom obraćanju osvrnuo na aktuelnu situaciju u našoj domovini te podnio izvještaj o radu, a kompletno uvodno izlaganje Reisu-l-uleme na današnjoj sjednici možete pročitati ovdje.

Jedna od tema današnje sjednice Sabora bili su i izvještaj Rijaseta o razgovorima i postizanju dogovora sa pojedincima i skupinama, pripadnicima islama, koji nisu članovi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i koji nisu uključeni u džemate Islamske zajednice na teritoriji Bosne i Hercegovine te zaključak koje je po ovom pitanju donijelo Vijeće muftija na sjednici održanoj 11. aprila 2016. godine. S tim u vezi Sabor je donio i nekoliko zaključaka uputivši na taj način punu podršku naporima poduzetim u ovom procesu. Zaključke Sabora po ovom pitanju možete pronaći ovdje, Zaključke Vijeća muftija ovdje te Izvještaj Rijaseta o provedenim aktivnostima ovdje.

Sabornici su se danas dotakli i nedavnih presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu koje je ova sud izrekao Radovanu Karadžići i Vojislavu Šešelju. Tim povodom izdata je izjava o ovim, kako je navedeno, zaprepašćujućim i neprihvatljivim presudama. „Neshvatljivo je i neprihvatljivo stanovište Tribunala da se u Zvorniku„ Bratuncu, Vlasenici, Foči, Prijedoru, Ključu i Sanskom Mostu nije desio zločin genocida, iako su političke, vojne i policijske strukture Republike Srpske po istom obrascu i u mnogo dužem vremenu djelovale kao i u Srebrenici. Neobjašnjivo je da je Radovan Karadžić, kao najodgovorniji politički i vojni funkcioner odgovoran za zločin genocida u Srebrenici, a da nema takve odgovornosti na ostalim prostorima ratnog djelovanja. Apsolutno je neodrživo da za najteže zločine u Evropi poslije Drugog svjetskog rata nižerangirani vojni zapovjednici bivaju presuđeni na doživotni zatvor, dok kreator zločinačke politike i njihov vrhovni zapovjednik dobiva nižu kaznu“, navodi se između ostalog u ovoj izjavi, a izjavu u cijelosti možete pronaći ovdje.

Na sjednici je također tretirana i informacija Reisu-l-uleme o prihvatanju ostavke akademika prof. dr. Enesa Karića, direktora Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta te ostavke Muamer ef. Zukorlića sa mjesta muftije sandžačkog.

Na kraju treba dodati da su današnjoj sjednici pored sabornika prisustvovali i članovi Vijeća muftija te rukovodioci organizacionih jedinica Rijaseta.

  • 0101