A+ A A-

Kupovina placa i podjela nasljedstva

Pitanje

Esselamu alejkum!

Naime, radi se o nekoliko pitanja uvezi nasljednog prava, pa vas molim da mi pomognete.

Situacija je sljedeća: Muž i ja živimo u Austriji. Majka moga muža, moja svekrva, živi sama u Bosni. Prošle godine smo muž i ja kupili plac u Bosni i namjeravamo inšallah na proljeće početi praviti kuću. Plac smo kupili od zajedno zarađenih i ušteđenih para. Kuću ćemo inšallah praviti od naših sredstava, a i majka moga muža će po mogućnosti povremeno ulagati, s tim da će ona, kad se ova kuća inšallah završi u njoj živjeti i u slučaju da se mi vratimo u Bosnu, ostaće da živi s nama.

1. Kako se postupa u slučaju podjele nasljedstva imovine koja je u posjedu više osoba? Moramo li voditi evidenciju koliko je ko sredstava ulozio? U slučaju da jedno preseli, a ostalo dvoje još stanuju u kući, da li je po Islamu dozvoljeno da ovo dvoje nasljednicima ovog prvog isplate njihov dio? U slučaju da je dozvoljeno, daje li im se određeni rok ili to moraju odmah uraditi?

 

2. S obzirom da se nije moglo drugačije izvesti, plac je upisan na majku moga muža, što bi ionako tešku podjelu nasljedstva po šerijatu još više otežalo. U kolikoj mjeri smo uopšte dužni sprovoditi ovo pravo u zemlji u kojoj ne vlada šerijat?

 

Posto za mjesec dana putujemo u Bosnu i inšallah počinjemo sa radovima, a bojimo se Allaha dž.š. i mogućih grešaka (npr. da u slučaju potrebe ne znamo šta kome pripada, jer nismo vodili evidenciju), molim vas da nam što prije odgovorite.

Da vas Allah dž.š. nagradi! Esselamu alejkum!

 

Odgovor

Ukoliko se ne evidentiraju sredstva svakog ulagača, onda u slučaju smrti vlasnika kuće kompletna kuća i plac ulaze u ostavinsku masu, osim ako nasljednici priznaju ulaganje neke osobe i pristanu da mu to vrate. Ulaganje bez evidencije i prethodnog ugovora o ulaganju kojim se definiraju prava proistekla iz zajedničkog ulaganja, tretira se kao dar te je teško poslije toga tražiti svoj dio nazad. Zato savjetujemo da se evidentiraju uložena sredstva kako bi se izbjegli eventualni nesporazumi u budućnosti. Poželjno je da se nasljednici dogovore oko nasljedstva. To olakšava posao i sudu na ostavinskoj raspravi i sprječava svađe i nesporazume oko nasljedstva.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković 

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice