A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li potrebno imati posebnu prostoriju za obavljanje namaza?

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Kako je najbolje postupiti u vezi s obavljanjem namaza u uvjetima pružanja usluge njegovatelja u domovima za stare i iznemogle osobe? Uslovi za obavljanje namaza na poslu su veoma otežani a naklanjavanje s vremenom postaje problem.

Odgovor:

Za obavljanje namaza nije potrebna posebna prostorija niti puno vremena. Vjernik treba nastojati, bez obzira gdje bio i šta radio, da sebi obezbijedi te uslove.  Za ispravnost namaza, s aspekta čistoće, potrebno je da odjeća i mjesto na kojem se namaz obavlja budu čisti tj. mjesto na kojem se stoji, sjedi i čini sedžda, tokom namaza. To se postiže i sa obavljanjem namaza na čistoj se(r)džadi bez obzira kakav prostor bio okolo se(r)džade. Ovo su minimalni uslovi koji trebaju biti ispunjeni da bi namaz, s aspekta čistoće, bio ispravan, ali je naravno bolje da čitav životni prostor bude čist.

Najbolje je svaki namaz obavljati u njegovom vremenu. Uzvišeni Allah je rekao: „Vjernicima je propisano da u određeno vrijeme namaz obavljaju. (En-Nisa', 103.) Ako se nema dovoljno vremena za obavljanje svih namaskih dijelova (radnji) u namaskom vremenu tada se mogu obavljati samo farzovi tog namaza.

Ukoliko osoba nekada nije ni to u stanju da učini, zbog poslovnih ili nekih drugih neodložnih obaveza, tada može pribjegavati naklanjavanju ali to ne smije postati pravilo, jer je to izuzetak koji se primjenjuje u nužnoj situaciji. Također, može se u iznimnim situacijama koristiti olakšica spajanja namaza. Vijeće za fetve Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 2007. godine donijelo je fetvu u kojoj se između ostalog kaže: „Dozvoljeno je radnicima u firmama i tvornicama spajanje podne i ikindije-namaza u naročito opravdanim okolnostima (kao što su kratkoća dana uz nemogućnost napuštanja radnog mjesta radi obavljanja namaza u njegovom vremenu i sl.).“ U svakom slučaju, obaveza je propušteni namaz naklanjati.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH