A+ A A-

Djeca i stajanje u safu sa odraslima

Pitanje:

Da li maloljetna djeca, recimo do 13 godina, mogu stajati u safu sa odraslima, i da li se njihovo stajanje sa odraslima smatra prekidanjem safa?

Odgovor:

Period od sedme godine djeteta do njegova punoljetstva u šerijatskom pravu se naziva period razboritosti (temjīz), zbog toga što dijete u toj fazi svoga razvoja počinje razlikovati šta je dobro a šta nije, šta se smije činiti a šta ne smije, šta je korisno a šta štetno.

U tom periodu ono ima status razumnog  djeteta (sagir mumejjiz – ako je dijete doista razumno).

Fizičko punoljetstvo (bulug) kod muškaraca nastupa s pojavom prve polucije, a kod žena s pojavom prve menstruacije. Vrijeme pojave ovih znakova razlikuje se od osobe do osobe. Ukoliko se ne pojave do petnaest godina života, s navršenih petnaest godina osoba se smatra šerijatski punoljetnom u smislu obaveznosti izvršavanja vjerskih dužnosti (namaza, posta, zekata itd.).

Djeca u periodu razboritosti nisu obavezna izvršavati vjerske dužnosti, ali ako ispravno izvrše ibadete (namaz, post i sl.) bit će im kod Allaha, dž.š., primljeni.

Dijete u periodu razboritosti (sedam i više godina), ukoliko klanja namaz u džematu, njegovo stajanje u safu sa odraslima neće se smatrati prekidom safa. Ako namazu u džematu prisustvuje više djece, formirat će saf iza odraslih osoba. Djecu koja su sklona pokazivanju nemira u namazu, bolje je razdvojiti i uvrstiti u saf sa odraslima.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković 

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice