Logo

Formiranje safova u vrijeme pandemije korona virusa

Pitanje:

Selam alejkum!

U nedoumici smo kako formirati saf u vrijeme pandemije i vanrednih mjera. Da li je neophodno insistirati na distanci jer onda sam nije u svojoj prvobitnoj funkciji. A s druge strane neke džematlije na dženazi namazu ili članovi džematskih odbora na džumi naginju ka tome da bi trebali držati propisanu distancu.

Odgovor:

Ukoliko saf formiraju članovi jedne porodice u vlastitoj kući/domu, oni ga trebaju formirati na uobičajen način. Ako se džemat uspostavlja radi obavljanja dženaze namaza ili radi obavljanja (dnevnih) namaza i džume namaza u džamiji, pa safove formiraju muktedije (klanjači) čije zdravstveno stanje nije poznato, te prijeti opasnost da su neki od njih nosioci virusa covid-19, i tada se safovi trebaju formirati ali će se pri njihovom popunjavanju muktedije pridržavati propisane fizičke distance tj. bit će udaljeni jedni od drugih kako nalažu propisi o pridržavanju fizičke distance. Formiranje i popunjavanje safova u džematu je sunnet i treba ga primjenjivati, međutim ako okolnosti zahtijevaju može se djelimično odstupiti od uobičajenog načina popunjavanja safova, pridržavajući se fikhskog pravila što se ne može potpuno ostvariti ne treba ga potpuno ostaviti.  Allah, dž.š. u Kur'anu kaže: „Bojte se Allaha koliko god možete.“ (Et-Tegabun, 16)

Shodno ovom kur'anskom ajetu i fikhskom pravilu, ukoliko iz preventivnih razloga muktedije (klanjači) ne mogu stajati jedan pored drugog, bolje je da u ovim okolnostima formiraju safove, uz fizičku distancu, nego da u potpunosti zanemare propis o formiranju safova. Na taj način primjenjujemo propis koliko smo u stanju u datim  okolnostima, a istovremeno držimo se preventivnih mejra čiji je cilj zaštita zdravlja i života ljudi.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.