zekat online uplata

A+ A A-

Pretraga pitanja

Klanjanje za imamom putem video linka za vrijeme pandemije

Pitanje:

Selam!

Da li je opravdano da dok traje pandemija koronavirusa imam klanja (predvodi) namaz sam u džamiji, i da se taj namaz prenosi slikom i zvukom preko online platformi, a muktedije da ga slijede u namazu iz svojih kuća? To bi ljudima puno značilo u psihološko-motivacionom, imanskom i džematskom smislu.

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Obavljanje namaza u džematu ima svoje propise i pravila. Osnovna odlika obavljanja namaza u džematu jeste da postoji imam koji predvodi muktedije (osobe koje namaz klanjaju za imamom). Allahov Poslanik je rekao: „Imam je određen da predvodi, pa kada izgovori tekbir i vi izgovorite tekbir, kada učini ruku' i vi učinite ruku', kada se vrati sa ruku'a i vi se vratite sa ruku'a...“ (Buharija i Muslim) U drugom predanju se kaže  „Imam je određen da predvodi, pa se nemojte razlikovati od njega.“ (El-Bejheki) Hadisi jasno ukazuju da imam predvodi džemat, a da se muktedije ne smiju razlikovati od njega u namaskim radnjama i da ga trebaju slijediti. Druga odlika obavljanja namaza u džematu jeste da su muktedije tokom obavljanja namaza u džematu poredani u safove iza imama.

Prema tome, muktedije slijede svoga imama, i zato ne mogu radnje u namazu činiti prije njega, niti mogu stajati ispred njega. Da bi ga mogli dosljedno slijediti oni moraju biti u istom prostoru u kojem se nalazi imam tj. njihov prostor mora biti jedinstven (ittihadu-l-mekan), formalno/de fakto ili statusno/de jure.

Ukoliko se jedinstvenost prostora naruši manjom preprekom (pregradom) kao što je zid, stub, spratnost prostora i sl., a da to ne ometa muktedije u slijeđenju imama, jer ga vide i/li čuju, postojanje takve prepreke (pregrade) ne utječe na ispravnost namaza, budući da se taj prostor s aspekta fikhskih propisa tretira jedinstvenim.

Međutim, ukoliko je prepreka (pregrada) između imama i muktedija velika, kao što je put, rijeka i sl., onda namaz nije ispravan, čak ako bi muktedije i mogle vidjeti i/li čuti imama putem linka (zvučnik i sl.), jer se namaz ne obavlja u zajedničkom (jednom) prostoru, s obzirom na to da put, rijeka, kuće, stanovi i sl., ni formalno ni statusno nisu dio jedinstvene prostorne cjeline sa džamijom/mjestom gdje imam predvodi namaz.

Prema tome, namaz u kojem bi imam klanjao u džamiji, a muktedije ga, pomoću video linka, sliijedile u namazu iz svojih kuća/stanova nije ispravan.

Ovaj slučaj ne treba miješati sa situacijom kada je broj muktedija veliki (kao što je za vrijeme bajram-namaza ili teravih-namaza), pa safovi muktedija budu i na putu koji je uz džamiju (mjestu gdje imam predvodi namaz). Tada je dozvoljeno da se klanja za imamom, čak i ako između imama i muktedija postoji velika prepreka (pregrada), jer u toj situaciji put nije mjesto prolaza ljudi nego musalla na kojoj se klanja namaz, a spojenost safova je razlog da se s aspekta fikhskih propisa taj prostor tretira jedinstvenim (zajedničkim) sa prostorom u kojem je imam. (Više v.: Bedai'us-sanai' od El-Kasanija, I/361-362.)

U vremenu kada se iz opravdanih razloga, ne može pristupiti zajedničkom obavljanju namaza, džematlije trebaju iskoristiti vrijeme u svojim kućama/stanovima da se, uz redovno obavljanje propisanih namaza, posvete činjenju dobrovoljnih ibadeta poput učenja i slušanja Kur'ana, zikra, dova i sl., kao i za činjenje drugih korisnih djela.

Vrijedi napomenuti da oni koji su redovno obavljali namaz u džematu imat će, ako Bog da, nagradu kao da ga i dalje obavljaju, jer su u tome spriječeni višom silom.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković 

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice