Logo

Naklanjavanje namaza propuštenih tokom radnog vremena

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Moje pitanje se odnosi na naklanjavanje namaza nakon radnog vremena budući da radim u bolnici i izložen sam svim mogućim tjelesnim izlučevinama na pomenutom poslu. Takođe, ne postoji adekvatan prostor na poslu na kojem bih obavljao namaze a radim u tzv. turnus smjenama (dnevna i noćna smjena). Konkretno me interesuje je li moje naklanjavanje ispravno kad dođem kući ili mogu npr. u sabahsko vrijeme klanjati podne, ikindiju, akšam jer te namaze propustim kad sam dnevna smjena, a kad sam noćna propustim sabah namaz.

 

Odgovor:

Ve alejkumu selam!

Jedan od uvjeta ispravnosti namaza jeste da on bude obavljen u njegovom vremenu. Uzvišeni Allah je rekao: „Vjernicima je propisano da u određeno vrijeme namaz obavljaju.“ (En-Nisa', 103.) Ukoliko osoba nije u stanju da svaki namaz klanja u njegovom vremenu i na propisani način onda privremeno može koristiti određene olakšice. Jedan vid olakšica jeste da spaja namaze. Vijeće za fetve Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 2007. godine donijelo je fetvu da je putniku dozvoljeno koristiti olakšicu spajanja podne i ikindije namaza, te akšama i jacije, na osnovu hadisa i prakse Božijeg Poslanika a.s., radi olakšanja izvršenja ovih ibadeta.

U fetvi se također kaže: „Dozvoljeno je radnicima u firmama i tvornicama spajanje podne i ikindije-namaza u naročito opravdanim okolnostima (kao što su kratkoća dana, nemogućnost napuštanja radnog mjesta radi obavljanja namaza u njegovom vremenu i sl.).“ Ukoliko Vi nemate uslova da koristite tu olakšicu onda Vam ostaje mogućnost da naklanjate te namaz. Obaveza naklanjavanja namaza koji se propusti klanjati na vrijeme ako se zaboravi ili prespava potvrđena je hadisom, a u slučaju namjernog propuštanja na osnovu analogije, odnosno razloga utoliko prije. Naklanjavanjem propuštenog namaza izvršava se obaveza nadoknade propuštenog. Sigurno je da naklanjavanje nema onu vrijednost koju ima namaz obavljen u njegovom vremenu, ali u svakom slučaju radi se o obavezi nadoknade propuštene obaveze, poput napaštanja posta i ostalih naknadno izvršenih obaveza. Naknadno izvršena propuštena obaveza je dobro djelo, a, kako kaže Kur'an, dobra djela brišu ona loša: „Dobra djela zaista poništavaju hrđava." (Hud, 114)

Prema toma ako ne možete obaviti namaz u njegovom vremenu, niti ih možete spojiti onda ih naklanjajte kod kuće onim redom kojim su propušteni. Naglašavamo da se namaz ne može klanjati prije nego nastupi njegovo vrijeme. Tako da se npr. ne može klanjati podne, ikindija i akšam u sabahskom vremenu.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.