Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Zaborav broja rekata i način naklanjavanja

    PITANJE:

    Esselamu alejkum!
 
    Želio bih da mi pojasnite nekoliko stvari oko zaboravljanja broja otklanjanih rekata tokom namaza. Zapravo, radi se o nedoumici koja me zadesila tokom klanjanja sunneta podne-namaza. Klanjao sam prva tri rekata sunneta (bar to mislim), a onda sam došao u nedoumicu da li su to bila tri ili četiri rekata... Pošto nisam bio siguran ja sam ponovio taj namaz! Da li sam dobro postupio i kako treba, u buduće, postupiti ako se nađem u takvoj nedoumici?

     Također, zanima me kako postupiti tokom naklanjavanja namaza, pročitao sam u nekim knjigama da ako se propusti manje od šest namaza, treba ih naklanjati po redu (osim ako vrijeme tekućeg namaza nije na isteku). Isto tako sam pročitao da, ako se propusti više od šest namaza, ne treba ih naklanjavati! Toga sam se pridržavao sve dok mi prijatelj nije rekao nešto sasvim drugačije: da treba naklanjavati šest ili više propuštenih namaza s tim da ne moram naklanjavati po redu (i on je to negdje pročitao). Zamolio bih Vas da rasvijetlite naš slučaj oko naklanjavanja!

      Unaprijed zahvaljujem! 

    ODGOVOR:

     1. U slučaju dvoumljenja da li ste klanjali tri ili četiri rekjata računat ćete da ste klanjali tri rekjata, te klanjati četvrti rekjat i predati selam. Dakle, pogrešno je ponoviti namaz u cijelosti, jer se time kvare već klanjani rekjati. Uzima se u obzir ono što je sigurno klanjano i nastavlja se klanjati preostali broj rekjata.

     2. Nije dozvoljeno propuštati klanjanje farz namaza u njihovo određeno vrijeme bez šerijatski opravdanog razloga, kao što je zaborav, san, besvjesno stanje i sl. Namjerno propuštanje farz namaza je veliki grijeh. Ako osoba propusti klanjati namaz dužna je naklanjati propušteni namaz. Ako je propušteno manje od šest namaza dužnost je voditi računa o redoslijedu u naklanjavanju. Nema obaveze redoslijeda u slučaju vremenske tjeskobe (namaz čije je vrijeme na isteku ima prednost u odnosu na naklanjavanje prethodnog farza), zatim u slučaju zaborava, te ako se propusti šest i više namaza, dok sama obaveza naklanjavanja nije upitna. Ukoliko bi osoba provela u besvjesnom stanju šest i više namaza nije obavezna naklanjati te namaze.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH