Promo banner

A+ A A-

Porodica Memić iz Cazina ulaže u vakuf i infrastrukturu Islamske zajednice

Mnogo je džamija i drugih infrastrukturnih projekata u Krajini sagrađeno isključivo vlastitim sredstvima džematlija i vakifa. Sredstva koja prikupe džemati na sergijama na temeljima džamija i otvorenjima su zaista impozantna i uveliko pomognu dovršetak projekta.

21 09 2020 01 vakuf cazin

Jedan od vakifa koji je do sada u brojne krajiške džamije donirao velika sredstva i izobilje repromaterijala je i hadži Mujo Memić iz Podgredine kod Cazina. On je sa svojim sinovima Šemsudinom i Sanelom pokrenuo kompaniju "Misglas" koja spada u red vodećih kompanija veleprodaje i maloprodaje stakla u BiH. Sjedište ove kompanije kao i adresa stanovanja vlasnika jeste Banjaluka. Radi se o porodici koja ima svoje duboke korjene u življenju vjere i njegovanju vjerskih vrijednosti u porodici. Mlađi sin Muje Memića Sanel je s nama podijelio kako je došlo do formiranja jedne uspješne priče na teritoriji entiteta RS.

"Moj stariji brat Šemsudin je prethodno radio u jednoj firmi koja je proizvodila PVC stolariju i nakon što je stekao iskustvo i vještine rada sa staklom, odlučili smo da 2006. registrujemo i pokrenemo vlastitu kompaniju. Najčešće pitanje koje dobivamo od naših prijatelja iz entiteta F BiH jeste zašto smo izabrali Banjaluku kao sjedište naše firme. Razlog je vrlo jednostavan. Banjaluka je srce ne samo Bosne i Hercegovine nego i cijelog Balkana i njen geografski položaj i putna infrastruktura su nas prevashodno opredijelili da firmu registrujemo upravo u Banjaluci i kako vrijeme ide sve nam se više potvrđuje da smo napravili pravi izbor i donijeli ispravnu odluku. Mi u Banjaluci djelujemo kao poslovni ljudi, aktivno sudjelujemo u vjerskom životu naše zajednice i u tom smislu do sada nismo imali nikakvih prepreka." - ističe Sanel Memić.

Pored vrlo uspješnog biznisa, njihov doprinos u podršci projektima Islamske zajednice je zaista impozantan. Nekoliko stotina hiljada konvertibilnih maraka su uložili u posljednjih desetak godina u izgradnju džamija na prostoru Muftijstva bihaćkog, a redovno podržavaju sve projekte Muftijstva banjalučkog i Medžlisa IZ Banjaluka. Sanel Memić je podijelio s nama i motive koji su ih predjelili da budu na usluzi svojoj zajednici.

"Naši preci su dugogodišnji članovi Islamske zajednice i mi smo nastavili tradiciju. Naš otac Mujo je stalno isticao jednu važnu činjenicu govoreći nam: Skupljena ruka niti može dati, a ni primiti. Otac nas je vodio na otvorenja džamija i tu smo kao djeca udjeljivali naša skromna sredstva za džamiju. Bio je među prvima koji je izdvajao sredstva za putnu infrastrukturu i prije nego li smo imali firmu. Rukovođeni činjenicom da napredovati ne možemo sami, već da svoju dobit moramo podijeliti sa drugima nas je opredjelilo da ulažemo naš imetak u one projekte koji su od interesa za našu zajednicu. Prilikom izgradnje džamije u džematu Podgredina naš otac je izrazio želju da bude većinski vakif te džamije i da je na kraju i otvori. Nismo se ni truna dvoumili, a u tom momentu smo imali na raspolaganju značajna sredstva, uložili smo ih u taj objekat i onda su se nizali brojne džamije koje smo pomagali novčano, ali i kroz repromaterijal i tako ćemo nastaviti i u budućnosti, uz Božiju pomoć. U Banjaluci pomažemo rad medrese, aktivnosti Medžlisa IZ Banjaluka, a pomoći ćemo i rekonstrukciju zgrade Muftijstva bihaćkog." - poručio je Memić.

Mujo Memić je dugogodišnji radnik Agrokomerca. Cijeli svoj život je proveo putujući i dostavljajući proizvode Agrokomerca u mnoge države svijeta. Tri puta je bio na hadžu, a specifičnost jednog odlaska na hadža jeste da je otišao na hadž za svoga sina šehida.

"Imao sam uvijek nijet da ću jednog dana kada mi se omogući otići na hadž. Drugi odlazak na hadž mi se posebno urezao, a to je odlazak za mog sina koji je svoj život dao za našu domovinu. Ja sam na hadž za njega otišao njegovim novcem, jer primam penziju za njega i ja sam ta sredstva odvajao i nakon toga tim sredstvima otišao za njega na hadž. Uobičajeno je da djeca idu za roditelje, ja sam išao za svoje dijete. Nekako se osjećam odgovornim i sramota me je koristiti penziju od djeteta, a za njega ne otići na hadž." - ispričao nam je Mujo Memić pod vidnim emocijama nakon što je evocirao uspomene na svoga sina.

Podijelio je sa nama i svoje motive zbog kojih izdvaja sredstva za opštu korist zajednice:

"Meni je preči ahiret od ovog svijeta. Da je naša Bosna i Hercegovina u cjelini moje vlasništvo kada odem sa ovog svijeta ona ostaje iza mene i naći ću samo ono što u ime Allaha dam."

Vlasnici ove renomirane kompanije su posjetili muftiju bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića u sjedištu muftijstva u Bihaću. Oni su se stavili na raspolaganje kada je u pitanju rekonstrukcija i adaptacija zgrade Muftijstva bihaćkog. Muftija Kudić se zahvalio cijenjenim vakifima koji dugi niz godina stipendiraju učenike cazinske medrese, grade džamije i pomažu renoviranje istih i uvijek su raspoloženi da u skladu sa potrebama odgovore zahtjevima koji se upute prema njima. Zahvalio im se za brigu koju pokazuju prema rekonstrukciji i adaptaciji zgrade Muftijstva ističući da nije ni malo sumnjao da će uz pomoć dobrih ljudi taj projekat i završiti, uz Božiju pomoć.

Ovom prijemu je prisustvovao i prof. Zuhdija Handanović, profesor u medresi Džemaludin-ef. Čaušević u Cazinu.