A+ A A-

Priznanje Muftijstva tuzlanskog Salim-ef. Kanliću

14 09 2020 01 priznanje tuzla

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović posjetio je u petak 11. septembra 2020. godine, Medžlis Islamske zajednice Orašje gdje je upriličena svečanost na kojoj je dodjeljeno priznanje Muftijstva tuzlanskog dugogodišnjem glavnom imamu ovog medžlisa Salim-ef. Kanliću i dekret Reisul-uleme novom glavnom imamu hafizu Redžo-ef. Siviću.

Salim-ef. je u Orašju cijeli svoj radni vijek obavljao poslove imama, vjersko-prosvjetnog referenta, odnosno glavnog imama ovog medžlisa. Priznanje Salim-ef. Kanliću za obavljanje časne uloge imama, hatiba, muallima i glavnog imama MIZ Orašje i za doprinos plemenitoj misiji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na području Muftiluka tuzlanskog uručio je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

„U ime reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića zahvaljujem se Salim-ef. na velikoj i plemenitoj misiji u Islamskoj zajednici. Biti imam u jednom džematu četiri decenije govori mnogo o karakteru, ahlaku i naravi tog imama ali i o vrlinama džematlija među kojima je on decenijama boravio. Ovo je primjer u Islamskoj zajednici da jedan naš imam može uspješno, tiho, stabilno obavljati svoju misiju više od četrdeset godina u jednoj džamiji, čaršiji, mjestu. Uspješnom kontinuitetu u radu ovog medžlisa doprinjeli su mnogi, a Salim-ef. će na mjestu imama i glavnog imama zamijeniti dostojna ličnost hafiz Redžo-ef. Sivić“, kazao je muftija Fazlović.

Ovoj svečanosti koja je održana u Abdul-Azizovoj džamiji prisustvovali su predsjednik dr. Mirsad Arnautalić i članovi Izvršnog odbora MIZ Orašje i džematlije ovog džemata i medžlisa. Muftija Fazlović je uručio dekret Reisul-uleme novom glavnom imamu u Orašju hafizu Redžo-ef. Siviću, koji će u narednom periodu brinuti o vjerskom životu u ovom medžlisu.

Tokom boravka u Posavini, muftija Fazlović je održao radni sastanak s imamima posavskih medžlisa Bosanski Šamac, Modriča, Odžak i Orašje. U proteklim godinama mnogo je urađeno na razvoju infrastrukture u ovim medžlisima, a najveća preokupacija imama je da budu među ljudima s ciljem jačanja njihovog duhovnog identiteta i opstanka Bošnjaka na pradjedovskim ognjištima. Muftija Fazlović je istakao važnost podrške koju Islamska zajednica pruža ovom području, a ona neće izostati ni u budućnosti kao što je to i do sada bilo.