Promo banner

A+ A A-

Muftijstvo banjalučko: Seminar „Pripreme za početak nove mektebske godine“

10 09 2020 04 seminar banjaluka

U Banjoj Luci je 07. septembra 2020. godine u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Muftijstva banjalučkog održan seminar u sklopu Dana mekteba, a u povodu početka nove mektebske godine i početka primjene novog nastavnog plana i novih ilmihala. Seminar je održan u Gazanferiji džamiji uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera o zaštiti od korona virusa.

Na početku seminara prisutnima se obratio rukovodilac vjersko prisvjetne službe Muftijstva banjalučkog i direktor banjalučke medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ mr. Muris-ef. Spahić koji je u svom obraćanju zaželio dobrodošlicu prisutnima i upoznao ih sa protokolom današnjeg seminara.

Muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović je izrazio svoje zadovoljstvo što je Uprava za vjerske poslove u sklopu Dana mekteba planirala posjetu Banjalučkom muftijstvu i što ćemo imati priliku čuti novi koncept i plan mektebske pouke. Muftija je čestitao početak nove mektebske, školske , a po prvi put i medresanske godine na području našeg muftijstva uz preporuku da vodimo računa o svom zdravlju i zdravlju naših polaznika mekteba u periodu pandemije virusa kovid 19.

Prisutnima se obratio i Ismail-ef. Smajlović direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH koji na samom početku svog obraćanja prenio selame od reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića i izrazio svoje lično zadovoljstvo što je danas u Banja Luci.

- Sadržaj novog plana i programa je nepromijenjen od onoga što mi naučavamo kroz minula stoljeća. Mi naše muslimane učimo propisima o obredoslovlju i načinu kako i na koji način obaviti namaz, naučiti sure. Učimo ih vrijednostima pravde, poštenja, mudrosti i drugim univerzalnim vrijednostima, te čistom vjerovanju. Tu nema nikakvih noviteta. Ono što je novitet u ovim planovima i programima i udžbenicima jeste metodologija u pripremi i realizaciji nastave onako kako to zahtjeva naše vrijeme i naše okolnosti. Ponosni smo na činjenicu da su nove ilmihale pisali naši najbolji muallimi i nisu nastali u akademskim ustanovama, ali su svakako pisani po najvišim uzusima i standardima nauke – istakao je direktor Smajlović.

Bahrudin-ef. Čolo, stručni saradnik u Odjelu za džemat i imama Uprave za vjerske poslove, je govorio o izložbi koju su učesnici seminara imali priliku vidjeti tokom seminara pod nazivom „Mekteb u tradiciji bosanskohercegovačkih muslimana“ autora Ruhulaha Hodžića, ali i o svim aktivnostima Uprave vezano za mekteb i mektebsku pouku koje su realizirane u sklopu Dana mekteba.

U stručnom dijelu seminara doc.dr. Enes-ef. Svraka šef odjela za mekteb i mlade u Upravi za vjerske poslove je govorio o novom nastavnom planu i novim udžbenicima za mektebsku pouku. On je kroz konkretne primjere i veoma dojmljivo predstavio najvažnije pojedinosti koje se mogu prepoznati u novom nastavnom planu i programu, praveći komparaciju sa dosadašnjim planom i programom i obrazlažući razloge zbog kojih se došlo do rješenja koja su na kraju i usvojena. Također je predstavio i pedagošku dokumentaciju koju treba voditi svaki muallim, stavljajući akcenat na one olakšavajuće okolnosti do kojih su došli tragajući za što boljim, kvalitetnijim, lakšim i sveobuhvatnijim načinima vođenja pedagoške dokumentacije u mektebima.

Seminar je završen vrlo konstruktivnim pitanjima glavnih imama i imama sa posebnim akcentom na specifičnosti vezane za Banjalučko muftijstvo i dovom koju je proučio muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović.