edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Muftijstvo bihaćko: Sjednica Savjeta za vjerska pitanja i potpisan sporazuma o saradnji sa RTV USK

  • DSC_0048DSC_0048

Redovna sjednica Savjeta Muftijstva bihaćkog za vjerska pitanja održana je 11. juna 2020. godine u sali Muftijstva bihaćkog. Sjednicom je predsjedavao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Na sjednici su razmatrani izvještaji i informacije o organizaciji ramazanskim aktivnostima medžlisa, te obrazovnih ustanova. Konstatovano je da su ramazanske aktivnosti bile brojne i kvalitetno realizirane poštivajući sve mjere nadležnih institucija u vezi suzbijanja koronavirusa. Savjet je iskazao poštovanje i zahvalnost imamima i džematlijama naših džemata koji su pokazali visok stepen odgovornosti i ispoštovali sve instrukcije nadležnih institucija i Islamske zajednice. Konstatovano je da je Islamska zajednica postupila odgovorno i da su instrukcije bile učinkovite i da je Rijaset IZ u BiH vrlo kvalitetno pristupio ovom problemu.

Razmatrani su i izvještaji o prikupljenim sredstvima u fond Bejtu-l-mal, te je konstatovano da je i ove godine taj segment zadovoljavajući. Savjet se zahvalio svim članovima Islamske zajednice na povjerenju kojeg iz godine u godinu daju institucijama Islamske zajednice.

Predstavljen je i medijski izvještaj Muftijstva, medžlisa i obrazovnih ustanova, te je konstatovano da je Muftijstvo i organizacione jedinice odgovorno pristupili u realizaciji medijskih aktivnosti, te je Savjet informisan o sadržaju potpisivanja Sporazuma o saradnji Muftijstva bihaćkog sa radio-tekevizijom Unsko-sanskog kantona. Date su i određene sugestije i preporuke za naredni period.

Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta je informisao Savjet o planu upisa i realiziranim aktivnostima na polju prezentacije Fakulteta u medijskom prostoru i školama na prostoru Unsko-sanskog kantona.

Ova prilika je iskorištena i dodijeljen je dekret o postavljenju Mensur-ef. Ćehića za glavnog imama Medžlisa IZ Bihać i Samir-ef. Ahmića za glavnog imama Medžlisa IZ Bosanski Novi.

Potpisan sporazum o saradnji sa RTV USK

16 06 2020 muftijstvo ugovor rtv usk

Dan ranije muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je primio direktoricu radio-televizije Unsko-sanskog kantona Irmu Pašiću. Muftija se zahvalio direktorici na dosadašnjoj saradnji, a posebno poštovanje je iskazao prema urednicima i realizatorima ramazanskog programa. 

Iako je konstatovano da je saradnja Islamske zajednice sa RTV USK veoma dobra, ovim povodom je potpisan i sporazum o saradnji Muftijstva bihaćkog i radio-televizije Unsko-sanskog kantona u kojem se reguliše međusobna saradnja u budućnosti, što bi prema izjavama aktera ovog sastanka, trebalo poslužiti da se saradnja podigne na veći nivo.