Promo banner

A+ A A-

Muftija bihaćki uručio donaciju Kantonalnoj bolnici u Bihaću

08 04 2020 01 donacija bihac

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je danas sa svojim saradnicima posjetio Kantonalnu bolnicu dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću. Ovog gestom muftija Kudić htio je iskazati svoje visoko poštovanje i zahvalnost zdravstvenim radnicima koji svoje zdravlje i život izlažu neugodnostima da bi bili na usluzi ljudima.

„U agresiji na našu domovinu naši borci su bili na prvim linijama, a medicinsko osoblje im je služilo kao podrška. Danas su zdravstveni radnici na prvoj liniji i naša je obaveza da im budemo podrška.“ – istakao je muftija Kudić.

Na posljednjoj online sjednici Muftijstva bihaćkog za vjerska pitanja razgovaralo se o načinima kako Islamska zajednica može pomoći zdravstvenom sistemu da pruži što kvalitetniju uslugu građanima. Na kraju je donesena odluka da će svi medžlisi, Islamski pedagoški fakultet u Bihaću i medresa „Džemaludin-ef. Čaušević“ iz Cazina iz svojih vlastitih sredstava izdvojiti iznos koji će se donirati za potrebe kupovine respiratora Kantonalnoj bolnici „dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću.

„Islamska zajednica u svim svojim aktivnostima stavlja čovjeka u prvi plan i svaka aktivnost koja ima za cilj da pomogne i obezbijedi bolje uslove za život čovjeka imat će podršku Islamske zajednice. Meni je drago da su svi medžlisi našeg muftijstva i dvije obrazovne ustanove dale svoj doprinos i iz vlastitih sredstava se uključili i pomogli našu bolnicu u ovom teškom trenutku sa iznosom od 13.200 KM.“ – izjavio je muftija Kudić.

Direktor Kantonalne bolnice dr. Hajrudin Havić je zahvalio muftiji i svima koji su učestvovali u ovoj akciji. Direktor Havić je istakao da je Kantonalna bolnica u proteklom periodu zbog intenzivnog priliva migranata radila na tome da svoje kapacitete unaprijedi kako bi se suzbile eventualne zaraze koje su mnogi nagovještavali nesluteći da će se desiti ova pandemija. On naglašava da je primarna obaveza zaštita, kako pacijenata tako i zdravstvenih radnika.

„Svakako, naša obaveza kao uprave ove ustanove jeste da zaštitimo naše radnike time što ćemo im obezbijediti sva neophodna sredstva za zaštitu. Ponosan sam što zdravstveni radnici smjelo izlaze u susret pacijentu, što to nije neko liječenje sa daljine ili iza stakala i pultova, već direktno i neposredno. Do sada nismo dobili niti jednu marku sa federalnog i državnog nivoa i s toga nam je i ova donacija Muftijstva bihaćkog dobro došla. Zahvalan sam našoj Islamskoj zajednici što je uvijek uz svoj narod i što nikada njena podrška nije izostala.“ – potvrdio je direktor Havić.

Do sada je na Unsko-sanskom kantonu 34 zaražena pacijenta. U međuvremenu je dvoje pacijenata izliječeno, a petoro preminulo. Najviše pozitivnih pacijenata na COVID 19 je u Cazinu i Bihaću. Direktor Havić ističe da je stanje u Kantonaloj bolnici u Bihaću stabilno i da nemaju nekih značajnijih problema sa pacijentima koji su trenutno smješteni na infektivni odjel.