A+ A A-

U Banjoj Luci promovirana knjiga “Mostarski vakufi od 1931. do 2013. godine"

27 02 2020 03 prmocija banjaluka

U srijedu, 26. februara 2020. godine, u službenoj posjeti Muftijstvu banjalučkom boravila je delegacija Muftijstva mostarskog.

Na poziv muftije banjalučkog mr. Nusret-ef. Abdibegovića mostarski muftija i saradnici prisustvovali su seminaru svih glavnih imama i imama Muftijstva banjalučkog u Gazanferija džamiji.

Ovom prilikom promovisana je i knjiga “Mostarski vakufi od 1931. do 2013. godine".

O knjizi su govorili muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog mr. Ilham-ef. Puce i autor knjige muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović.

Muftija Abdibegović govorio je o važnosti vakufa i između ostalog istakao da ne brinuti o vakufima i zapostaviti tu veliku vrijednost znači ne brinuti o sebi.

Ef. Puce je istakao da knjiga predstavlja historijski trag o nama, našem identitetu, kulturi i tradiciji, te da predstavlja svjedočanstvo vremena i prilika u kojima su živjeli, radili i djelovali Bošnjaci muslimani u gradu Mostaru.

Autor knjige, muftija Dedović, govoreći o mostarskim vakufima naglasio je da je Mostar u tom kontekstu neiscrpna priča, jer je Mostar kao i Banja Luka grad s velikom tradicijom, kulturom i brojnim vakufima.

Nakon podne namaza muftija Dedović se obratio okupljenim vjernicima u Ferhadiji džamiji.

U svom govoru muftija je, između ostalog, naglasio da je na području Muftiluka mostarskog na poseban način, s velikom radošću, prihvaćena ideja i vijest o projektu pokretanja medrese “Reis Ibrahim ef. Maglajlić" u Banja Luci.

Poručio je da vjernici jedni drugima trebaju biti nada i ohrabrenje i poželio je puno uspjeha u radu banjalučkom muftiji mr. Nusret-ef. Abdibegoviću, njegovim saradnicima i džematlijama.