Logo

Hutba Muftije banjalučkog "U susret Muradiji"

  • Published in
  • Kategorija: Muftijstva
  • Štampa

17 02 2020 02 hutba banjaluka

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, salavat i selam na poslanika Muhammeda a.s., njegovu časnu porodicu, plemenite ashabe i naše bosanske šehide.

U svojoj časnoj Knjizi Allah dž.š. veli: „Neka je uzvišen Onaj koji je na nebu sazvježđa stvorio i u njima dao svjetiljku i Mjesec koji sija“ (25/61)

„On čini da se noć i dan smjenjuju, to je pouka za onoga koji hoće da razmisli i želi da bude zahvalan“ (25/62)

„Dokaz im je mrtva zemlja: Mi joj život dajemo i iz nje niče žito koje oni jedu“ (36/33)

„Mi po njoj stvaramo bašče, palmnike i vinograde i činimo da iz nje izvori izviru“ (36/34)

„I noć im je dokaz: Mi uklanjamo dnevnu svjetlost i oni ostaju u mraku“ (36/37)

Draga braćo, poštovane sestre,

Proljeće je godišnje doba koje nam se kalendarski približava. Nakon zime i prirodnog mrtvila proljeće najavljuje i simbolizira buđenje, rađanje i svjedoči nadolazeći život u prirodi. To je znak da se priroda odmorila i da je spremna na novi početak, jer je pred njom ljeto, sazrijevanje usjeva, i jesen, zrenje plodova.

Proljetno buđenje je jasan znak (ajet) potrebe čovjekovog preispitivanja. No, danas Vam ne želim govoriti o čovjekovom fizičkom buđenju nego o njegovoj potrebi duhovnog zrenja. Fizički se čovjek budi nakon dovoljnog sna, zbog jutarnje svjetlosti ili zbog buke iz okoline.

Proljeće je idealna prilika da se čovjek zapita kada i kako se budi duhovno. Imati svijest o Bogu, Gospodaru svjetova, znači biti stalno duhovno budan i vjerski nadahnut i inspirisan. To nije svakom dato. Dunjaluk je dostupan svima, a vjera je data samo onom koga Allah voli.

Poštovanje džematlije i džematlijke u našoj bošnjačkoj tradiciji mubarek noći su prilika za duhovno buđenje i uspravljanje čovjeka. Stoga Vas podjesećam na nadolazeće noći blagoslova:

- lejletu-l-Regaib, noć dove, želje, čežnje i sjete

- lejletu-l-Miradž, noć duhovnog uzdizanja putovanja, zrenja, spoznaje, posjete

- lejletu-l-Berat, noć oprosta, zaštite, sigurnosti

- lejletu-l-Bedr, noć pobjede, uspjeha i džemata

- lejletu-l-Kadr, noć sudbine, odredbe, moći i blagoslova;

Pred nama su također i nadolazeći mubarek dani mjeseca Redžepa, Ša'bana i Ramazana.

Pored šehadeta, namaza, posta, zekata i hadža, Allah dž.š. je za potrebe spoznaje i duhovnog zrenja čovjeka dao jasne i vidljive ajeta (znake). U najveće božije znake (ajete) ubrajaju se noć, dan, zemlja, čovjek, voda, zrak, Sunce, Mjesec, Kur'an, priroda, kosmos i drugi.

Dan je simbol svjetlosti, javnosti, truda, napora, opskrbe, patnje, umora i vidljivog fizičkog života, a noć je simbol tame, mirovanja, odmora, meditacije i duhovne spoznaje. Kur'an je objavljen noću, jer se svjetlo najbolje vidi tamo gdje je mrak, a noćna nafila je najefdalnija na svijetu.

Čovjeku je za egzistenciju darovana Zemlja, a Zemlja je stvorena radi čovjeka, da na njoj slavi i veliča Allaha dž.š.. Voda je simbol fizičkog života, ona se upoređuje sa Objavom, jer Objava natapa i oživljava dušu čovjeka, kao što voda natapa i oživljava zamrlu zemlju. Zrak je elemenat i uslov za fizički život, on je poput slobode. Nevidi se dok ga udišeš, tako je i sa slobodom, nju ne vidiš dok je ne izgubiš, tek kad je izgubiš vidiš da ti nedostaje. Zemlja ima svoja džemreta, a koja dežmreta posjeduje čovjek? Stvoren je od vode i zemlje, njegovo džemre je iman i vjera u Boga.

Drage moje džematlije koristim priliku da Vas obavijestim da 29. februara, između akšama i jacije namaza i ove godine organiziramo „Banjalučku muradiju“ povodom mubarek noći lejletu-l-Regaib. Ovu noć dove i želja obilježavamo sjećajući se onih koji su prošli kroz velika iskušenja, doživjeli bol i neizrecivu patnju i tugu, a ipak su ostali u svom gradu, na svojoj rodnoj grudi.

Za njih, odnosno za nas koji smo danas ovdje molimo Allaha da nas osnaži i pomogne.

U ovoj noći zajedno ćemo se sjećati onih koji su pod prijetnjom i prisilom morali napustiti svoj grad, čije ih slike sjećanja negdje u tuđini uznemiravaju i danju i noću. Za njih molimo da budu sretni sa svojim porodicama i da ne zaborave svoj rodni kraj, gdje su rođeni, odrasli i ostvarili se kao ljudi.

U ovoj noći želja molit ćemo za one koji su našli svoj mir i smiraj u bosanskoj zemlji i našem gradu šeher Banja Luci. Molimo da njihove duše budu u miru, a da kosti i mezarje nikada više ne budu bihuzur i uznemiravani.

Svakako u ovoj blagoslovljenoj noći molit ćemo za one koji u javnosti i tajnosti mole za uskraćenu im radost. U ovoj noći može se primjetiti da nikome nije dato sve, svako je za nešto uskraćen. To što mu nedostaje i što mu je uskraćeno zahtjeva dovu i sadaku. Dovom i sadakom se postiže božija blizina, zadovoljstvo i ostvaruju se želje.

Povodom „Muradije“ učit ćemo sure Ja'sin, srce Kur'ana, njome se povezujemo sa našim umrlim.

Učit ćemo sure er-Rahman, kojom se povezujemo sa našim gospodarom, Allahom dž.š.

Učit ćemo sure et-Tewbe, koja će nas povezati sa našima iz dijaspore u slavljenju i veličanju Allaha dž.š.

Učit ćemo sure el-Vaqi'a i moliti za opskrbu, nafaku i sigurnost.

Zato pozivam da nam se pridružite i da pozoveta vama drage osobe i prijatelje da zajedno zikrom, lijepim Allahovim imenima (Esmau-l-husna), nafilom i dovom veličamo i slavimo Allaha dž.š. izgovarajući „Moj namaz, moji obredi, moj život, i moja smrt, pripada samo Allahu. Mi Njemu ne pripisujemo druga. To nam je naređeno i mi smo muslimani.“

Tu noć ćemo iskazati sve časti i počasti Allahu dž.š učeći et-tehijatu, donosti salavat na Njegovog poslanika i miljenika Muhammeda a.s., te našu pripadnost islamu potvrditi kelime Šehadetom - EŠHEDDU EN LA ILLAHE ILALLAH VE EŠHEDDU ENNE MUHAMMEDEN ABDUHU VE RESULUHU.

Molim Allaha da spusti svoju milost na sve nas.

Amin!

Muftija banjalučki

Nuret-ef. Abdibegović

14. februar, 2020.godine, Ferhat-pašina džamija

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.