A+ A A-

Glavni imam u Mostaru prozvao gradonačelnika: Muslimani su ovdje obespravljeni

06 11 2019 01 dino maksuimic gradonacelnik mostar

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Dino ef. Maksumić za portal Klix.ba govorio je o stalnim problemima s kojim se ova institucija, ali i vjernici susreću u Hercegovini.

"Kao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar, koji nosi emanet i obavezu organizacije vjerskog života u gradu Mostaru i okolnim mjestima u svoja 23 džemata i sa skoro 20 hiljada članova, vjernika - džematlija koji aktivno učestvuju u održavanju i unapređenju kako vakufske infrastrukture tako i svakodnevnog vjerskog života, imam obavezu da iznesem određene probleme s kojima se susrećemo u našem radu i misiji. Naša stalna briga je da vjernicima omogućimo i osiguramo obavljanje svih vjerskih obaveza koje su precizirane u osnovnim izvorima, a razrađene u pravnim aktima Islamske zajednice. U tom pravcu već godinama nailazimo na prepreke i probleme zbog nepostojanja adekvatnog klanjačkog prostora za naše vjernike", kaže na početku našeg razgovora glavni imam.

Podsjeća kako se bajram-namazi, svečani centralni vjerski programi, ramazanske aktivnosti kojima prisustvuje hiljadu ili više džematlija, organiziraju u apsolutno neadekvatnim i neprimjerenim prostorijama "kao da smo izbjeglice u svom gradu, migranti na putu ka drugim zemljama".

"To nam predstavlja pritisak, problem, moralnu zapitanost, ali i stid pred vjernicima kojima nismo u stanju osigurati adekvatan prostor. Zar kao zajednica s kontinuitetom institucije poput muftije i Muftijstva mostarskog sa 450 godina trajanja smijemo dozvoliti takvu situaciju. U narednom periodu će se bez odgađanja razmišljati o konkretnim potezima ka rješavanju ovog pitanja koje je izraz naše potrebe. Naša potreba već godinama je da u ugodnom džamijskom ambijentu održavamo vjerske aktivnosti. Znate, kada godinama klanjamo bajram-namaze, teravih-namaze u ramazanu i priređujemo prigodne programe, a stalno nam je briga zbog vremenskih (ne)prilika i tehničkih detalja koje prate sportske terene na kojima se okupljamo, onda se osjećate kao neko kome su uskraćena prava", kaže Maksumić.

Nastavlja kako boli saznanje da odobrenje za izgradnju Islamskog centra na lokalitetu Lakišića harema stoji na mrtvoj tački bez naznaka da će se išta promijeniti.

06 11 2019 01 dino maksuimic gradonacelnik mostar 1

Prostor Lakišića harema u Mostaru

"Od tog projekta nećemo odustati, oko njega ostajemo okupljeni, ustrajni ne odustajući od naših zahtjeva, uporni bez umora, s tim što nas šutnja vlasti neće obeshrabriti da na drugom mjestu, paralelno, udovoljimo potrebama vjernika u organizaciji vjerskog života. Također nas boli, ali i zabrinjava činjenica da nakon godinu gradske vlasti i službe nisu poništile rješenje o obavljanju djelatnosti firme Cezar u uzurpiranom Sultan Selimovom mesdžidu neposredno kod Starog Mosta u kojem se i dalje obavljaju trgovačke djelatnosti", izjavio je.

Dodaje kako su prošle godine kroz medije pozvali gradske organe na djelovanje i dosljedno provođenje pravila i zakona, ali su i džematlijama vjernicima uporedo, kroz zajedničku hutbu, prezentirali informacije o uzurpatorskom djelovanju koje se odvija u navedenom mesdžidu, na čemu im mnogobrojni vjernici i danas zahvaljuju, jer su neki od njih bili pogrešno i lažno informisani i, kako su sami kazali, tek nakon hutbe i medijskih izvještaja "progledali" i spoznali pravu istinu u vezi s uzurpacijom i ugašenim Islamskim kulturnim centrom i njegovim direktorom, kojeg je osnovao i postavio Medžlis IZ Mostar.

"Mnogi su i ušutjeli nakon ovih poteza te nakon stručnog rada objavljenog u Glasniku IZ te poslanog na mnoge adrese, koji je slijedeći strogu naučno-istraživačku metodologiju potvrdio negiranu i osporavanu istinu da mesdžid ima legitimitet i kontinuitet vjerskog, sakralnog i vakufskog objekta. Iako su u posjedu ovoga rada i drugih relevantnih dokumenata koji potvrđuju da je mesdžid čisto vlasništvo IZ, iako smo s gradonačelnikom i njegovim saradnicima na sastanku prošle godine, koji je inicirala Vakufska direkcija iz Sarajeva, dobili obećanje da će se stvari zakonski rješavati, do sada niko nije mrdnuo prstom da se zakon sprovede, naprotiv stali su na stranu uzurpatora", kazao je.

Dino ef. Maksumić je ovim putem pozvao gradske organe na čelu s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem da konačno omoguće realizaciju objekta Centra za učenje Kur'ana koji je predviđen između dva objekta Karađoz-begove medrese u Sjevernom Logoru. Također, projekt obnove Derviš-paše Bajezidagića medrese u Podhumu stoji godinama bez pomaka.

"Nama svi nabrojani infrastrukturni objekti jednostavno trebaju radi ostvarivanja naših prava i realizacije vjerskih praksi i programa. Na gradonačelniku Bešliću je da otkloni naše utemeljene sumnje da se ove stvari namjerno ne rješavaju, kompliciraju i prolongiraju do beskraja te da konkretnim potezima pokaže i dokaže da je istinski gradonačelnik svih građana ovog grada, legalista i poštivalac prava", zaključio je na kraju za Klix.ba glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Dino ef. Maksumić.