Promo banner

A+ A A-

Muftijstvo tuzlansko organizovalo seminar o mektebskoj pouci i predškolskom odgoju

22 10 2019 01 seminar tuzla

Teme redovnog seminara za članove Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog, održanog u subotu 19. oktobra 2019. godine, bile su saradnja muallima i vjeroučitelja s ciljem unaprjeđenje mektebske pouke i rada s predškolskom djecom.

Prisutnima se obratio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović koji je istakao važnost naše odgovornosti prema mektebskoj pouci jer je mekteb, kao stjecište masovnog učenja o vjeri, u središtu rada Islamske zajednice.

Analizirana je realizacija smjernica s prethodnog seminara, a o saradnji muallima i vjeroučitelja kao potencijalu za uspješniji rad u mektebu govorio je dr. Sead-ef. Seljubac, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog. O radu u mektebu i važnosti saradnje muallima i vjeroučitelja govorili su dr. Enes-ef. Svraka, šef Odjela za mektebsku nastavu i mlade Uprave za vjerske poslove Rijaseta i dr. Nezir-ef. Halilović šef Odjela za vjeronauku Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta.

Istaknuta je važnost snažnije saradnje muallima i vjeroučitelja u pogledu animiranja djece koja ne idu na mektebsku pouku, zatim potreba zajedničkog nastupa kod roditelja u cilju razumijevanja značaja mektebske pouke, te zajednički rad na promociji mektebskog programa i ambijenta.

O iskustvu i perspektivi rada s predškolskom djecom govorili su direktor obdaništa Evlad u Brčkom Enver Tursunović i glavni imami iz Bijeljine, Janje, Odžaka i Zvornika, medžlisa u kojima djeluju mektebske igraonice za djecu predškolskog uzrasta, Samir-ef. Camić, hafiz Omer-ef. Camić, Fahrudin-ef. Mujanović i Haris-ef. Mustajbašić.

Na kraju seminara usvojeni su zaključci i smjernice za dalji rad, a u vezi s temama o kojima je razgovarano.