A+ A A-

Aktivnosti u Muftijstvu banjalučkom

Muftija banjalučki prisustvovao druženju polaznika mektebske nastave

30 09 2019 01 mu bl aktivnosti 1

U nedjelju 29.09.2019. god., je u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor, u džematu Lišnja na fudbalskom stadionu održano redovno mektebsko druženje edukativno-sportskog sadržaja polaznika mekteba svih 6 prnjavorskih mekteba.

Na području MIZ Prnjavor vjeronauku u osnovnim školama pohađaju sva bošnjačka djeca, njih 125. koji su upisani i u mekteb, gdje je njih stotinjak redovno. Srednje škole, tačnije prvi i drugi razred pohađa 26 bošnjačke djece od čega njih 25 je izabralo Islamsku vjeronauku, samo jedno Kulturu religija.

Današnje mektebsko druženje svojim prisustvom je uveličao i muftija banjalučki, mr. Nusret-ef. Abdibegivić. Uvaženi Muftija banjalučki je poselamio prisutne te djeci uputio važne vjerske i životne lekcije podučivši naše najmlađe da se podjednako oslanjaju na svoj razum, srce i dušu, te ih je podsjetio na važnost rada i djelovanja u ime Boga, te oslanjanja na Uzvišenog Svtoritelja u svim dobrim djelima i poslovima.

Pored muftije banjalučkog mr. Nusret-ef. Abdibegovića današnjem mektebskom druženju su prisustvovali svi imami, mutevelije, predsjednik Izvšnog odbora Medžlisa, članovi IO, sabornik i članovi džematskih odbora.

Nakon završenih sportskih igara u kojima su učestvovali svi polaznici mekteba, prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa islamske zajednice Prnjavor mr. Fikret-ef. Čelenka koji je poselamio sve prisutne, zahvalio se Muftiji banjalučkom na dolasku i posjeti Medžlisu IZ-e Prnjavor. Glavni imam je iskazao zahvalnost džematskim odborima i imamima na podršci u pripremi i organizaciji današnjeg druženja, te podsjetio na važnost jedinstva i zajedništva kao i na vrijednost ovih edukativno-sportskih druženja koji postaju tradicija.

Najuspješnjima u sportskom nadmetanjima Muftija banjalučki je dodijelio prigodne nagarade, Kur'an s prevodom, medalje i pehare. Pripremljen je doručak i ručak za sve prisutne. Poslije toga je muftija banjalučki nakon zajedničkog ručka, proučio dovu i održao radni sastanak sa uposlenicima i ostalim organima Medžlisa IZ-e Prnjavor. Tom prilikom je čestitao Medžlisu IZ-e Prnjavor na iskrenom i kvalitetnom radu za Islam i Islamsku zajednicu i njene pripadnike kazavši da je to jedan od najbolje organizovanih i najuspješnijih Medžlisa.

Pozvao je sve organe Medžlisa da do nove godine završe usklađivanje normativnih akata Medžlisa sa novim Pravilnikom o radu medžlisa. Glavni imam je zahvalio muftiji na prisustvu ali i na pomoći i podršci koju daje Medžlisu islamske zajednice Prnjavor.

Posjeta Muftije banjalučkog Mežlisu IZ-e Bosanski Kobaš

30 09 2019 01 mu bl aktivnosti 2

U petak, 27. 09. 2019. godine muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović posjetio je Medžlis Islamske zajednice Bosanski Kobaš gdje se družio sa džematlijama ovog mjesta, te klanjao džuma-namaz i održao hutbu.

U hutbi Muftija je izrazio riječi radosti što se nalazi u Bosanskom Kobašu i duše džematlija počastio predavanjem o vjerničkoj duši i vjernikovom biću.

U razgovoru sa glavnim imamom Fikret-ef. Delićem muftija doznaje da Medžlis odlično funkcioniše i da imaju dobre odnose sa opštinom Srbac i Srpskom pravoslavnom crkvom.

Ovo malo mjesto koje se nalazi na obali Save i na pola puta između Srpca i Dervente (po 23 km od oba grada) je često posjećen od strane prolaznika i musafira.

Medžlis broji 207 članova, od čega 90 domaćinstava koji žive i djeluju u Bosanskom Kobašu i Srpcu. Ostali članovi čine dijaspora razasuta po cijelom svijetu. Stanovnici se bave poljoprivredom, građevinarstvom, rade u raznim firmama u Srpcu i Derventi, te imaju 9 osoba koji su zaposleni u javnom sektoru.

U osnovnoj školi Islamsku vjeronauku pohađa 23 učenika, a u srednjoj školi 10 učenika. Imaju dva studenta koji studiraju u Banja Luci. Mekteb se redovno vikendima odvija te ga pohađaju djeca predškolske dobi i djeca osnovne škole.

Od džematlija izdvajaju Hasana Mujičića, biznismena koji živi i djeluje u Zagrebu i koji redovno pomaže svome mjestu i Medžlisu.

Također se izdvaja uspjeh ovog Medžlisa u sakupljanju sadekatu-l-fitra i zekata u toku Ramazana.

Prije Fikret-ef. u ovom Medžlisu službovali su Mirzet-ef. Pezer, Derviš-ef. Čajlaković, Saudin-ef. Sejdić i Ismet-ef. Lepir.

Tevhid u povodu godišnjice smrti Zahid-ef. Makića

30 09 2019 01 mu bl aktivnosti 3

U četvrtak, 26. septembra, 2019. godine u povodu 27. godišnjice smrti, u Banja Luci, Mehdi-begovoj džamiji, upriličen je tevhid pred dušu efendije Zahida Makića. Ja'sin i tevhid pred dušu Zahid-ef. Makića proučili su imami Medžlisa IZ-e Banja Luka.

Na početku programa prisutnima se obratio džematski imam Jasmin-ef. Poturović, koji je poselamio prisutne i kolege imame, te riječ prepustio glavnom imamu Medžlisa IZ-e Banja Luka, Adnan-ef. Jusiću koji se obratio prisutnima i rekao nešto više o životu i djelu Zahid-ef. Makića.

Na kraju programa prisutnima se obratio muftija banjalučki, Nusret-ef. Abdibegović koji je govorio o banjalučkoj ulemi, tragovima njihovog rada, koji su vidljivi i danas, te proučio dovu.

Adnan-ef. Jusić, pročitao je biografiju Zahid-ef. Makića, koja glasi:

„Zahid-ef. Makić, sin Avdin, rođen je 23.5.1933. godine u Bučićima kod Jajca. Položio je imamski ispit. Ulema-medžlis u Sarajevu 1959. godine, odobrio je Zahid-efendiji vršenje dužnosti imama u džematu Turbe, u Vakufskom povjerenstvu Islamske zajednice Travnik. Na dužnost je stupio15.10.1959. godine. Iz Turbeta je nakon dvije godine prešao za imama u jedan od džemata na području Bosanskog Broda. Rješenjem Starješinstva Islamske zajednice od 9.1.1981. godine, Zahid-efendija je po preporuci muftije banjalučkog Mehmed-efendije Zahirovića postavljen na dužnost imama, hatiba i muallima u džematu Grab, u Odboru Islamske zajednice Banja Luka. Bio je poznati učač ezana i Kur’ana. Snimio je više gramofonskih ploča i audiokaseta Kur’ana, mevluda, ezana, ilahija i kasida. On je prvi proučio ezan na munari Zagrebačke džamije. Agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu zatekla ga je na dužnosti imama Mehdi-begove džamije u Banjoj Luci. Prijeteće opasnosti nisu ga ometale da redovno dolazi u džamiju. Dok se vraćao s akšamskog namaza u srijedu, 23.9.1992.godine, ubijen je na ulici iz vatrenog automatskog oružja. Dženaza mu je bila 26.9.1992. godine. Usprkos progonima banjalučkih muslimana, posjeta njegovoj dženazi bila je masovna. Mezar mu se nalazi u haremu Stupničke džamije u Banjoj Luci.”