Promo banner

A+ A A-

Svečanim programom dodjele plaketa u Travniku završena manifestacija „Žena porodica i zajednica“

  • 0101

U subotu 31. augusta 2019. godine u velikoj sali Općine Travnik sa početkom u 18:00 sati svečanim programom dodjele plaketa završena je manifestacija "Žena porodica i zajednica" koju organizovalo Muftijstvo travničko u saradnji sa medžlisima Islamske zajednice Jajce i Bugojno.

Manifestacija "Žena, porodica i zajednica" već treću godinu se realizuje u na području Muftijstva travničkog i ima za cilj promociju aktivizam žene Bošnjakinje u zajednici, porodičnih i tradicijskih vrijednosti u okvirima islamske zajednice. Ovogodišnja manifestacija realizovana je u medžlisima Bugojno, Jajce i Travnik, a pod pokroviteljstvom Muftijstva travničkog.

Doc. dr Zehra Alispahić je u Medžlisu Bugojno 24. augusta održala predavanje Žene - nositeljice pozitivnih promjena u društvu. Centralni dio manifestacije je porodični dan u Medžlisu IZ Jajce, pod nazivom "Dan Esme sultanije" kojeg organizuje Asocijacija žena MIZ Jajce "Esma sultanija". Ovogodišnji Dan Esme sultanije, 25.augusta, obilježila je premijera predstave "Esma sultanija" koju su profesionalno izveli mladi glumci amateri. Predstava je svojevrstan historijski čas, priča o ljubavi, bolesti, hajratima, vakufima, Jajcu, Bosni i u svemu tome, Esmi sultaniji. Osim predstave, u Jajcu su priređeni kratak program u džamiji Esme sultanije, radionice za djecu, ručak za goste i prigodan kulturno-zabavni program.

Kruna manifestacije, dodjela plaketa i priznanja istaknutim ženama, aktivisticama, održana je 31. augusta u Travniku. Plaketa Esma sultanija, za izuzetan doprinos  promociji vjerskih i tradicijskih vrijednosti dodijeljena je dr. Safiji Malkić, šefici Odjela za brak i porodicu u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Plaketa Princeza Dževhera za izuzetan doprinos angažmanu žene Bošnjakinje u društvu, dodijeljena je dr. Fatimi Čurić - Ljevaković, šefici porođajnog odjela Kantonalne bolnice Travnik i sabornici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Pored dobitnica plaketa prisutnima su se obratili i muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović te glavni imam MIZ Jajce Zehrudin-ef. Hadžić kao član Organizacionog odbora manifestacije "Žena, porodica i zajednica". U svom završnom obraćanju muftija travnički, dr. Ahmed ef. Adilović je naglasio da se manifestacija "Žena, porodica i zajednica" već treću godinu uspješno realizuje, raste i napreduje, ali i sve više dokazuje opravdanost svoga postojanja.