A+ A A-

Centralna manifestacija Muftijstva banjalučkog u povodu Nove hidžretske 1441. godine

  • 0101

Centralna manifestacija za banjalučko muftijstvo povodom obilježavanja Nove hidžretske 1441.godine održana je u Gradskoj džamiji u Bosanskoj Dubici. Bogat i sadržajan program su održali gosti hor muftijstva banjalučkog i mektebski hor MIZ Bosanska Dubica.

Program je započeo u 18:30 h učenjem odlomka iz Kur'ana imama džemata Polje Merzuk-ef.Kozlića, koji je i pripremao mektebski hor za nastup. Poslije toga uz prelijep kolaž mevluda, ilahija,salavata i tekbira svi prisutni su uživali u jednosatnom programa ovih dvaju muško-ženskih horova. Domaćini ispred MIZ Bosanska Dubica,predsjednik mr. Amir Draganović i glavni imam mr. Safet-ef. Beganović zajedno sa odborom potrudili su se za bezprijekornu organizaciju manifestacije. Na kraju programa prisutnima se obratio muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović koji je govorio o značaju hidžre za današnje muslimane, da hidžra oduvijek iziskuje promjenu stanja na bolje i novi početak, te podstiče na neumornu istrajnost u činjenju dobrih djela. Muftija je obznanio da će ovakva manifestacija nastaviti da se obilježava u Bosanskoj Dubici kao tradicionalna za područje muftijstva.

Poslije učenja dove klanjao se akšam-namaz koji je predvodio gl. imam iz Bosanske Gradiške prof. Zejnil-ef.Latifović. Kao gosti su bili prisutni i gl. imam Banja Luke prof. Adnan ef-ef.Jusić,gl. imam Bosanske Kostajnice prof. Haris-ef. Ahmić te Bosanskog Kobaša Fikret-ef. Delić. Poslije akšam namaza podijeljeni su novogodišnji dječiji paketići za polaznike mekteba i ostalu djecu koje je obezbijedio muftija preko Rijaseta IZ u BiH,a iste je djeci podijelio dječak Muharem, polaznik mekteba, rođen na 1.Muharrem prije trinaest godina.Zakusku ispred džamije je obezbijedio predsjednik RO Merhameta Banja Luka mr.Jasmin Spahić,a tokom programa prisutnima su dijelili bombone članovi BZK Preporod iz Bosanske Dubice u tradicionalnim bošnjačkim nošnjama.

Upriličen je prigodan vatromet ispred džamije a na kraju, neplanirano, čuvši zvuke vatrometa i graju naroda, ispred džamije se pojavio lokalni romski trubački sastav Ibrahimi i odsvirao nekoliko pjesama čestitavši prisutnima Novu hidžretsku godinu.