A+ A A-

Muftijstvo banjalučko: Održano predramazanskog savjetovanje

17 04 2019 05 savjetovanje banja luka

U srijedu, 17. aprila 2019. godine u prostorijama Gazanferija džamije u Banja Luci održano je predramazansko savjetovanje za imame, glavne imame i predsjednike medžlisa Islamske zajednice.

Tom prilikom muftija Nusret-ef. Abdibegović je govorio o mjesecu Ramazanu kao blagoslovljenom vremenu koje vjernicima nudi priliku  duhovnog uzdizanja kroz razne vrste ibadeta, te pročišćenja.

Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muris-ef. Spahić informisao je imame o planiranim aktivnostima povodom manifestacije "Dan džamija i džemata", te o pripremama i programskom sadržaju koji se nudi pod motom "Ramazan u Banja Luci i moj iftar u Ferhadiji".

Rukovodilac Službe za administrativne, pravne, finansijske i ekonomske poslove Nermin Mujkanović je govorio o administrativnom organiziranju, korespodenciji, te vrstama materijalnog ibadeta, sergijama, zekatu, sadekatu-l-fitru, fidji i drugima.

Glavni imami medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, Ključ, Kotor Varoš, Bosanska Gradiška, Prnjavor, Bosanski Brod, Bosanska Dubica, Derventa, Mrkonjić Grad i Bosanski Kobaš ukazali su na poduzete mjere i planirane aktivnosti, kako na nivou džemata, tako i na nivou medžlisa. Istakli su značaj i važnost obezbjeđivanja teravih imama, te aktivnosti vezane za polaznike mektebske pouke, omladinu, te aktiviste za brak i porodicu. Izlaganja učesnika su bila prožeta predramazanskim, ramazanskim i postramazanskim aktivnostima.