A+ A A-

Održan sastanak sa koordinatoricama za brak, porodicu i ženski aktivizam Muftiluka zeničkog

18 02 2019 02 zenica sastanak

U ponedjeljak 18. februara 2019. godine muftija zenički doc. dr. sc. Ejub ef. Dautović u svom Uredu u Zenici održao je sastanak sa koordinatoricama za brak, porodicu i ženski aktivizam Muftiluka zeničkog.

Sastanku u Uredu muftije prisustvovale su: Mulaima Omić iz Zenice, koordinatorica Muftijstva zeničkog, Zahira Šarić iz Zenice, Munevera Ridžal iz Žepča, Azra Kovačević iz Zavidovića, Amira Talić iz Maglaja, Fatima Ćeman iz Tešnja, Alema Mehić iz Doboja,  Amina Suljić-Hadžić iz Teslića, kao i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva Edin ef. Kavazović.

Na sastanku su prezentirane informacije o aktivnostima odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam Muftijstva zeničkog i medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog u 2018. godini, kao i planovi aktivnosti za 2019. godinu.

Od aktivnosti realiziranih u izvještajnoj godini na sastanku su izdvojeni: radni sastanci sa koordinatoricama Muftijstva zeničkog i medžlisa Islamske zajednice, ramazanski muhabbeti sa djevojkama i ženama na iftarima koje je Muftijstvo organiziralo za studente i privrednike Muftiluka zeničkog, formiranje timova za rad u JU Dom i porodica, JU Dom za stara lica i JU Studentski centar Zenica, edukativne halke za žene po džematima, halke sufare, Kur'ana i tedžvida, radionice za žene u javnim ustanovama, predavanja za žene, promocije knjiga, edukativne ekskurzije i dr.

Također, predloženo je da se pokrenu aktivnosti na formiranju savjetovališta pri medžlisima Islamske zajednice za mlade bračne parove, a iskazana je i potreba da se obezbijede značajnija sredstva za finansiranje projekata i aktivnosti koordinatorica za brak, porodicu i ženski aktivizam.

Muftija zenički zahvalio se koordinatoricama na prisustvu sastanku, čestitao im na postignutim rezultatima, ističući da je formiranjem tima koordinatorica na čelu sa koordinatoricom Muftijstva zeničkog učinjen važan korak za budući sistemski rad i ozbiljan pristup pitanju braka, porodice i ženskog aktivizma.