Promo banner

A+ A A-

Na Dan Medžlisa IZ-e Tuzla muftiji Fazloviću uručena Gazi Turali-begova plaketa

  • 11

Medžlis Islamske zajednice Tuzla je svečanom akademijom, u četvrtak 15. februara u amfiteatru Behram-begove medrese, obilježio Dan Medžlisa-Vakufname Gazi Turali-bega. Na ovoj svečanosti je muftiji tuzlanskom Vahid-ef. Fazloviću uručena Gazi Turali-begova plaketa.

Glavni imam ovog medžlisa Ahmed-ef. Huskanović je istakao da je posebno radostan što se na ovakvim susretima prisjećamo vakifa poput Gazi Turali-bega. Huskanović se osvrnuo i na rad Medžlisa Tuzla ističući činjenicu da je ovaj medžlis jedan od najperspektivnijih.

Gazi Turali-begova plaketa, najviše godišnje priznanje koje se dodjeljuje osobama koje su uložile veliki napor i snažno doprinijele ukupnoj misiji i djelovanju Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, uručena je muftiji tuzlanskom Vahid-ef. Fazloviću.

Muftija Fazlović je dao izuzetan doprinos Medžlisu IZ-e Tuzla učestvujući u radu njegovih organa, inicirajući i pomažući značajne aktivnosti i projekte, istaknuto je na ovoj svečanosti. Plaketu su uručili glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović i predsjednik IO Hasan-ef. Spahić.

Muftija Fazlović je pohvalio odluku da 15. februar bude Dan Medžlisa IZ-e Tuzla i da svake godine donese sjećanja na velika ljudska djela.

„Čast nam je što živimo u ovom gradu i zbog činjenice da je u njemu Bošnjak iz Tuzle, Gazi Turali-beg, jedan od najvećih likova naše bosanske povijesti. Petnaesti februar je jedan od najvažnijih dana u povijesti Tuzle. Na ovaj dan 1572. godine Gazi Turali-beg je stavio svoj potpis na vakufnamu i na taj način, u ime Svemogućeg Boga, na korist svih ljudi uvakufio ono što je bilo najvrjednije u njegovom imetku. Imao je na umu i svoje savremenike, ali bila je to i velika vizija. Mi danas znamo da je tako. Šta bismo mogli gledati u našoj povijesti, mi koji živimo u ovom dijelu Bosne i Hercegovine i u ovom gradu, da nemamo Gazi Turali-bega i Behram-bega, ove naše hair-sahibije,“ kazao je muftija Fazlović, te je čestitao Medžlisu Tuzla na uspješnom radu koji postižu velikim zalaganjem najodgovornijih ljudi, imama, svih uposlenika i džematlija.

Na svečanoj akademiji je odlomke iz Kur'ana proučio imam Gazi Turali-begove džamije hfz. Merim-ef. Đulović, a u programu su učestvovali i članovi hora ovog medžlisa „Gazi Turali-beg“.

Nakon podne namaza, imami Medžlisa Tuzla su u Gazi Turali-begovoj džamiji, pred dušu vakifa Gazi Turali-bega, proučili hatmu, a hatma-dovu je proučio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i pomoćnici muftije tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac i Muamer Zukić, raniji glavni tuzlanski imami dr. Amir-ef. Karić i Muhamed-ef. Lugavić, direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić, članovi Izvršnog odbora, glavni imami, imami, profesori, vakifi i džematlije.

Dan Medžlisa Islamske zajednice Tuzla obilježava se 15. februara, na dan kada je 1572. godine u Čačku potpisana Gazi Turali-begova vakufnama. Od cjelokupnog Gazi Turali-begovog vakufa, nažalost, ostala je samo džamija. Njenom obnovom, danas nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, i izgradnjom Administrativno-poslovnog centra „Gazi Turali-begov vakuf“ vraća se sjaj zadužbinama jednog od najvećih Tuzlaka svih vremena.

(www.muftijstvotz.ba)