Promo banner

A+ A A-

Cazin: Kamen-temeljac za džamiju u Pećigradu

U nedjelju, 22. oktobra 2017. godine, u prisustvu velikog broja vjernika, predstavnika Generalnog sekretarijata za vakufe Države Kuvajt, Ambasade Države Kuvajt u BiH, Vakufske direkcije IZ u BiH, Muftijstva bihaćkog i Medžlisa IZ-e Cazin, upriličena je svečanost polaganja kamena temeljca za izgradnju nove džamije u džematu Pećigrad, MIZ Cazin.

26 10 2017 02 pceigrad temeljac

Projekat izgradnje džamije u džematu Pećigrad, Medžlis IZ-e Cazin je kandidirao Vakufskoj direkciji IZ u BiH, koja je putem Generalnog sekretarijata za vakufe Države Kuvajt obezbijedila finansiranje. Naime, za izgradnju objekta džamije zajedno sa svim popratnim prostorijama (mekteb, abdesthane, gasulhana, sala za sastanke, i td.) koji će biti izgrađen na površini 700 m2, Generalni sekretarijat za vakufe Države Kuvajt donirat će sredstva u iznosu preko 500.000,00 KM.

Prisutnim vjernicima na svečanosti obratili su se: u ime domaćina, Vahid ef. Ljubijankić - imam u džematu Pećigrad, u ime Medžlisa IZ-e Cazin – glavni imam prof. Said Mujakić, u ime gradonačelnika Grada Cazina - Jusuf Bajrektarević, Muftija bihaćki - Hasan ef. Makić, direktor Vakufske direkcije IZ u BiH – dr. hfz. Senaid Zajimović, te zamjenik generalnog sekretara Generalnog sekretarijata vakufa Države Kuvajt, g. Mensur Es-Sakabi.

Kako je istakao dr. Zajimović u svom obraćanju, Vakufska direkcija IZ u BiH i Generalni sekretarijat za vakufe Države Kuvajt, do sada su na području Bosne i Hercegovine realizirali preko 20 sličnih projekata. Mjesec oktobar 2017. godine, obilježen je postavljanjem kamena temeljca za džamiju u džematu Brezik, Medžlis IZ-e Zavidovići i džamiju i islamski centar u džematu Pećigrad, Medžlis IZ-e Cazin, te početkom radova na završetku izgradnje džamije u džematu Obarak, Medžlis IZ-e Goražde. Izgradnja pomenutih objekata finansirat će se vakufskim sredstvima, koja je Vakufska direkcija obezbijedila putem Generalnog sekretarijata vakufa Države Kuvajt.

Zamjenik generalnog sekretara Generalnog sekretarijata vakufa Države Kuvajt - g. Mensur Es-Sakabi, kao odgovor na mnogobrojne zahvale upućene od predstavnika Islamske zajednice i domaćina, u svom obraćanju prisutnima istakao je da zahvala ne pripada njima, već da se on, u ime države Kuvajt zahvaljuje Islamskoj zajednici što je omogućila da učine hairli djelo i na ovim prostorima.

Naime, u periodu od 1996. godine do 2013. godine, na području Medžlisa IZ-e Cazin sagrađeno je 26 džamija, čija gradnja je finansirana isključivo vlastitim sredstvima, dobrovoljnim prilozima džematlija. Projekat izgradnje džamije u džematu Pećigrad ujedno je i prvi projekat sa naših prostora za čiju izgradnju su donirana sredstva.

Sa džematlijama džemata Pećigrad, na upriličenoj svečanosti kamen temeljac za izgradnju džamije u džematu Pećigrad postavili su zamjenik generalnog sekretara Generalnog sekretarijata za vakufe Države Kuvajt, g. Mensur Es-Sakabi, direktor Vakufske direkcije IZ u BiH, dr. Senajid Zajimović, Muftija bihaćki, Hasan ef. Makić i glavni imam MIZ Cazin, prof. Said Mujakić.

Upućujemo dovu Allahu dž.š. da obilato nagradi bratsku Državu Kuvajt, koja svake godine u svom budžetu planira sredstva za izgradnju vakufa.

(www.vakuf.ba)