Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema primio delegaciju SBB BiH

Sarajevo, 13. april 2010. (MINA) Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio delegaciju SBB BiH (Savez za bolju budućnost BiH) predvođenu osnivačem i predsjednikom Fahrudinom  Radončićem. Uz gospodina Radončića u delegaciji su bili i prof. dr. Emir Kabil, Ismeta Dervoz, hafiza Senaida Gerin i hadži Haris Hondo. Gospodin Radončić  je obavijestio Reisu-l-ulemu  o programu  novoosnovane  političke stranke SBB BiH te informirao o impozantnom broju od 100.000 do sada upisanih članova. Među njima je i veliki broj članova Islamske zajednice. Predsjednik Radončić je posebno naglasio da se SBB BiH zalaže za ekonomski napredak i državni suverenitet BiH, za borbu protiv siromaštva i nezaposlenosti u društvu te za vraćanje ljudskog i patriotskog dostojanstva bošnjačkom narodu.

Reis-Sbb-bih

Predsjednik SBB BiH je iskazao poštovanje prema Islamskoj zajednici i izrazio želju za unapređenjem suradnje u cilju dobrobiti bošnjačkog naroda  kao i  svih  naroda koji vjekovima žive u Bosni i Hercegovini te svih ljudi  dobre volje. Radončić je podržao principijelan stav Rijaseta Islamske zajednice o otvorenosti prema svim političkim idejama koje mogu pomoći moralnom, ekonomskom, kulturnom i nacionalnom oporavku bosanskohercegovačkog  društva.

Reis-Radoncic-2010

Reisu-l-ulema Cerić se zahvalio na posjeti delegaciji  SBB BiH  i gospodinu Radončiću na  osobnoj podršci u izgradnji stalnog sjedišta Islamske zajednice na Kovačima. Reisu-l-ulema je istaknuo da prati društvene događaje te da očekuje da će debata oko bitnih pitanja za narod i državu teći u duhu tolerancije i međusobnog uvažavanja. Reisu-l-ulema je upoznao delegaciju SBB BiH  o Odluci Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini  o političkim strankama i općim izborima u kojoj se kaže:

Bismillahir-rahmanir-rahim

Čovjeku pripada samo ono što vlastitim radom zaradi! (Kur'an)

Svaki čovjek je odgovoran za emanet koji mu se povjeri! (Hadis)

 

Stavovi Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

o političkim strankama i općim izborima

 

Uloga Islamske zajednice nije da promovira bilo koju političku stranku, ali je nesporno njezino pravo da prati svako političko djelovanje i da, na temelju svoje misije predstavljanja i čuvanja islamskog identiteta muslimana zauzima jasne stavove o svim pitanjima koji se tiču vjere, slobode i časti muslimana kao građana Bosne i Hercegovine.

Islamska zajednica želi da se bosanskohercegovačka država i društvo što prije oslobode predrasuda o vjeri i vjerskim zajednicama, posebno islamu i Islamskoj zajednici i da se konačnom uspostavom vladavine prava Islamskoj zajednici omogući da izvršava svoju misiju, doprinoseći općem dobru, miru i toleranciji među ljudima.

Imajući to u vidu Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je donio sljedeću Odluku o stavovima Islamske zajednice o političkim strankama i općim izborima:

1)      Islamska zajednica ne promovira ni jednu političku stranku, a nosioci vjerskog autoriteta u Islamskoj zajednici ne mogu obnašati nikakvu političku funkciju; 

2)      Prostori Islamske zajednice i javni vjerski skupovi ne mogu se koristiti za promociju bilo koje političke stranke; 

3)      U vjerskom obraćanju muslimanima, naročito sa minbera za vrijeme džume-namaza, hatibi ne mogu imenovati ni jednu stranku niti političku ličnost, bilo u pozitivnom, bilo u negativnom smislu; 

4)      Islamska zajednica poštuje demokraciju kao princip državnog i društvenog uređenja, te uvažava princip političkog nadmetanja. Međutim, Islamska zajednica ima pravo i obavezu da javno reaguje ukoliko ocijeni da se u tom političkom nadmetanju ugrožavaju osnovna ljudska prava muslimana i ako primijeti da političko djelovanje određene stranke ili određene ličnosti onemogućava muslimane da žive po savjesti svoje vjere i morala; 

5)      Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini poziva muslimane da izlaze na izbore i da glasaju po svojoj savjesti. Rijaset Islamske zajednice ima puno povjerenje u političku zrelost i moralnu odgovornost bosanskohercegovačkih građana i zato je uvjeren da će muslimani znati iskoristiti slobodu izbora kako bi u našoj nam zajedničkoj domovini Bosni i Hercegovini zavladao istinski mir i sigurnost te ostvario se napredak u državi i društvu. 

(Odluka donesena na 2. vanrednoj sjednici Rijaseta IZ-e u BiH u Sarajevu 19. 04. 1423/28. 08. 2002. [vidi: Glasnik, br. 9-10/2002, str. 1078 ­- 1079]).