Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

U džematu drugog mezheba

Pitanje

Esselamu alejkum,

Živim u Americi, i u ovom gradu nemamo bošnjački mesdžid. Ja idem i klanjam u džamiji gdje su većina mekteblija sa Bliskog istoka ili iz afričkih zemalja.

Hvala Allahu dž.š. da nam je dao da imamo gdje klanjati, ali razlike u klanjanju se mogu primjetiti. Skoro svi klanjaju samo dva rekjata sunneta (čak i one koji mi klanjamo kao četvororekjatne), kada se uče zikr i dova svako uči zasebe, itd.)

Da li su ove razlike zato što mi Bošnjaci pripadamo henefijskom mezhebu? Kojem mezhebu pripadaju muslimani sa Bliskog istoka i Afrike? Da li je bolje da ja kao Bošnjak radim kako Bošnjaci u Bosni rade (henefijski) ili da pratim kako svi ostali u džematu rade?

Kao što znate još jedna razlika je kad se klanja ikindija. Po vremenu koje mesdžid prati, to vrijeme je npr. 17:15, a po hanefijsom bi trebalo da bude 18:15. Ako ja klanjam sa mesdžidom, da li bih morao da opet klanjam ikindiju, jer po hanefijskoj vaktiji vrijeme ikindije još nije nastupilo? Da li je u ovom slučaju grijeh što ja klanjam ikindiju prije nego što nastupi vrijeme koje je po hanefijskom mezhebu određeno?

Alija

 

Odgovor

To što spominjete u svome pitanju jeste rezultat mezhebskih razlika. Muslimani iz arapskih i afričkih zemalja pripadaju različitim mezhebima. Neki su šafije, neki malikije, a neki hanbelije. Ima među njima i sljedbenika hanefijskog mezheba, posebno među muslimanima iz Sirije, Iraka, Jordana...Te razlike ne trebaju biti prepreka zajedničkom klanjanju u džamiji, mesdžidu, ili nekoj prostoriji. Nema smetnje da klanjate po hanefijskom mezhebu u njihovom džematu, a ako biste klanjali u tom džematu kao i oni, namaz bi Vam bio ispravan, jer se te razlike ne odnose na bitne propise namaza, već uglavnom na neke sunnete u namazu. U svakom slučaju, najbolje je da se držite našeg mezheba. To nikome ne bi trebalo predstavljati smetnju, kao što ne bi trebalo ni nama smetati ako neko klanja namaz prema nekom drugom od ehlisunnetskih mezheba.

Nije Vam grijeh da klanjate ikindiju u mesdžidu u spomenuto vrijeme, i niste obavezni ponoviti namaz koji ste klanjali u mesdžidu. Sve je ispravno i regularno.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH