Logo
  • Published in
  • Kategorija: Mešihati
  • Štampa

12 03 2020 02 uputstvo hr slo

Mešihati Islamske zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji pozvale su na poštivanje instrukcija nadležnih institucija u tim državama, s ciljem sprječavanja širenja zaraze koronavirusom (COVID-19).

Tim povodom je na internet stranici Islamske zajednice u Sloveniji objavljeno da će se ta odluka primjenjivati i u prostorima u kojima se obavlja namaz.

- Obzirom da su ljudski život i zdravlje najvažniji, odlučeno je da se svi imami u Islamskoj zajednici u Republici Sloveniji moraju pridržavati uredbe koja ograničava okupljanja na 100 osoba u zatvorenim javnim prostorima.

- U prostorima Islamske zajednice u kojima se obavljaju namazi, imami su dužni osiguravati da u narednom trenutku ne bude prisutno više od sto osoba tokom zabrane. Odredba vrijedi do opoziva - navodi se u saopštenju.

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj je takođe objavio uputstvo kojim se poziva na ozbiljno djelovanje.

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović je uputio svim medžlisima dopis u kojem se ukazuje na preporuke nadležnih ministarstava, a posebno Ministarstva zdravstva Hrvatske te preporuke reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Huseina ef. Kavazovića.

Upozorio je da je neophodno strogo se pridržavati uputa Ministarstva zdravstva po pitanju higijene uopće, a posebno ruku te naložio da se u džamijama i mesdžidima osiguraju dezinfekcijska sredstva za ruke te izbjegava rukovanje. Također, da se osiguraju ručnici za jednokratnu upotrebu u abdesthanama a na vidna mjesta staviti obavijest hrvatskog Ministarstva zdravstva.

- Starije osobe su posebno rizična skupina, stoga, u vrijeme neposredne opasnosti i povećanog rizika za zdravlje nisu dužne dolaziti u džemat dok traje opasnost, čak ni na džumu namaz. Budući da džuma namaz predstavlja obavezu, obavljat će se najkraće moguće, da se zadovolje farzovi, a u slučaju potrebe, donijet će se posebna odluka za džumu namaz. Kod izlaska, izlaziti saff po saff, kako bi se izbjegla velika koncentracija ljudi na izlazu. Sva ostala okupljanja u džamijama/mesdžidima se odgađaju do daljnjeg - navodi se između ostalog u saopštenju Muftije Hasanovića.

Ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš na današnjoj sjednici Vlade je najavio novu mjeru suzbijanja širenja korona virusa, a to je odgoda ili ograničavanje okupljanja na skupovima sa više od 100 osoba.

Sličnu mjeru donijela je i Vlada Republike Slovenije uredbom o zabrani okupljanja u zatvorenim javnim prostorima, koja ograničava broj osoba na 100.

U Hrvatskoj je na korona virus do sada testirana 431 osoba, 19 ih je zaraženih, tako da je od jučer za Hrvatsku proglašeno stanje epidemije koronavirusa.

U Sloveniji je prema službenim podacima od četvrtka potvrđeno 57 slučajeva zaraze korona virusom, ali se očekuje da će broj nastaviti rasti. Jučerašnji dnevni porast potvrđenih slučajeva zaraze najveći je od prvog slučaja zaraze koronavirusom u Sloveniji, prenosi Hina.

(ss./Preporod.info)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.