A+ A A-

U Minhenu održan „Seminar strateškog planiranja“ za koordinatore Mreže mladih Bayern

  • 11

U saradnji sa Upravom za vanjske poslove Rijaseta IZ-e u BiH, Medžlis IZ-e Bayern proteklog vikenda organizovao je u Minhenu „Seminar strateškog  planiranja i timskog rada“ za mlade koordinatore Mreže mladih Bayern. Cilj ovog seminara bio je osnaživanje mladih kadrova kako bi lakše uspostavili Mrežu mladih te isplanirali i pokrenuli svoje prve zajedničke aktivnosti.

Za realizaciju ovog seminara Uprava za Vanjske poslove angažovala je trenere gosp. Valdeta Peštalića šefa odjela za edukaciju pri Agenciji za certificiranje halal kvaliteta iz Tuzle, trenera sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti organizacionog i institucionalnog menadžmenta. Te Ermin ef. Zahirovića koordinatora Mreže mladih Kakanj, certificiranog edukatora za niz programa i projekata za mlade.

Kroz ovaj seminar mladi su na inovativan naćin učili o važnosti strateškog planiranja, definisanja misije i vizije te o ulozi timskog rada, radili su i SWOT analizu a bilo im je i predočeno kako sve to izgleda primjenjeno u praksi Mreže mladih Kakanj.

Prema riječima Valdeta Peštalića: „Neplaniranje je plan za neuspjeh i u koliko želimo postići pravi rezultat u našem radu potrebno je da definišemo misiju i viziju naše organizacije i svrhu njenog postojanja, te da isplaniramo naše dugoročne i kratkoročne ciljeve. Zatim da budemo svjesni naših unutrašnjih snaga i slabosti te naših mogućnosti i prijetnji koje dolaze iz vana. Potrebno je napraviti i atmosferu podrške, povjerenja i timskog rada“.

Da je ovo recept za uspjeh potvrdio je Ermin ef. Zahirović prezentujući brojne aktivnosti Mreže mladih Medžlisa IZ-e Kakanj i naćin na koji mladi u Kaknju doživljavaju Mrežu mladih. On je istakao da: „Mreža mladih postoji  zato što vjerujemo da možemo promjeniti stanje naše zemlje i našega naroda na bolje, vjerujemo da mladi mogu donijeti nove vrijednosti našoj zajednici i da mogu biti garant opstanka, vjere, naroda i naše domovine. Mreža mladih proizvodi mlade lidere koji bez obzira iz koje branše ili oblasti dolaze, nakon Mreže mladih postaju prepoznatljivi kao aktivni i čestiti, gdje god da odu doprinose razvoju naše domovine, brinu o svome narodu i svesrdno podržavaju svoju zajednicu a krasi ih islamski odgoj i moral. To radimo Tako što kreiramo inovativne i interesantne sadržaje i programe za mlade. Koristimo savremene metode učeći se organizaciji, timskom radu, komunikaciji, razvijamo naše životne vještine i moralne osobine, izgrađujemo naš islamski stav. Umrežavamo se i pripremamo za naše vrijeme kada ćemo mi biti u stanju i moći da napravimo pozitivnu promjenu i donesemo nove vrijednosti.“

U ulozi dobrog domaćina bili su glavni imam Medžlisa Bayern Izet ef. Bibić i koordinator nivoa Medžlisa Nusret ef. Hodžić oni su iskazali veliku želju i interes da ovaj projekat zaživi te da mladi počnu koristiti svoje velike potencijale u zajedničkim projektima i aktivnostima. U tom smislu Medžlis i imami će dati neophodnu podršku mladima.

Pored održanog seminara i druženja za mlade ovom prilikom Valdet Peštalić je održao predavanje u džematu Hidaje na temu „Halal ishrana“ te na istu temu radionicu sa grupom djece a u džematu Tevhid predavanje na temu „Greške u odgoju djece“ održao je Ermin ef. Zahirović gdje je nakon održanog predavanja nastavljeno ugodno druženje sa roditeljima.