Logo
  • Published in
  • Kategorija: Mešihati
  • Štampa

  • 0101

U službenoj posjeti Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj u dvodnevnoj posjeti boravili su muftija sarajevski dr. Enes-ef. Ljevaković i šef Odjela za bošnjačku dijasporu Mensur-ef. Pašalić.

U petak, 04. maja 2018. godine, je na džuma-namazu, hatib u džematu Hanau, bio dr. Enes-ef. Ljevaković, a u džematu Kassel Mensur-ef. Pašalić, nakon čega je u džematu Kassel održana promocija knjige autora mr. Amir-ef. Meheljića (imam u džematu Kassel i glavni imam MIZ Frankfurt) pod naslovom „Imami na okupiranim područjima 92-95“. U subotu 05.05.2018.g. svečano je položen kamen temeljac za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Hanau, Njemačka. Polaganju kamena temeljca prisustvovali su izaslanik reisul-uleme IZ u BiH dr. Enes-ef. Ljevaković, muftija IZBNj Pašo-ef. Fetić i šef Odjela za bošnjačku dijasporu Mensur-ef. Pašalić, koji je ovom prilikom predstavio uspjehe i razvoj široke mreže bošnjačkih džemata u inostranstvu, te pozvao bošnjake da na prostoru IZBNj i dalje grade jedinstvenu i prosperitetnu IZ u BiH. Muftija IZBNj se zahvalio predstavnicima grada Hanaua za razumijevanje i potrebe muslimana bošnjaka u ovom gradu i naglasio da će budući Islamski centar biti mjesto mira i tolerancije, te dodatno ukrasiti ovaj grad i pokazati njegovu otvorenost.

U svojstvu izaslanika reisul-uleme IZ u BiH, muftija Ljevaković je čestitao džematlijama na izgradnji Islamskog kulturnog centra, te se zahvalio njemačkim vlastima koji su odobrili izgradnju, ovog za sve Bošnjake važnog objekta. Naglasio je: „Njemački narod je u devedesetim godinama 20. stoljeća podržao i pomogao bošnjački narod. Na tome vam se IZ u BiH, kao i bošnjački narod mnogo zahvaljuje i poručujemo da to nikada zaboraviti nećemo! Mi se uz Njemačku sigurno osjećamo, a vjerujemo da se i vi uz Bošnjake i našu IZBNj sigurno osjećate“.

Bošnjake je pozvao na zajedničko djelovanje sa svim narodima koji žive u SR Njemačkoj bez obzira na vjeru i naciju. Zajedničko djelovanje koje će biti obilježeno mirom, tolerancijom i međusobnim razumjevanjem.

Polaganju temeljca prisustvovao je i gradonačelnik grada Hanaua g. Claus Kaminsky sa svojim saradnicima. U svom obraćanju naglasio je da su Bošnjaci u ovom gradu svojim djelovanjem u proteklom periodu doprinjeli zajedničkom suživotu i tako stekli povjerenje svih građana ovog grada.

Svečanosti su također prisustvovali i imami Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

(www.igbd.org)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.