A+ A A-

Svečana akademija 506. generacije maturanata Medrese Gazi Isa-beg

  • 00

U prepunoj sali Doma kulture u Novom Pazaru 30. aprila je upriličena Svečana akademija povodom ispracaja 506-te generacije maturanata Medrese Gazi Isa-beg.

Na akademiji je prisustvovao veliki broj roditelja kao i čelnih ljudi Islamske Zajednice: predsjednik Mešihata IZ u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, izaslanik reis-ul-uleme IZ u BiH hfz. Mensur Malkić, pomočnik direktora uprave za saradnju sa vjerskim zajednicama Ferid Bulić, hafiz Abdurahman ef. Kujević, rektor IUNP dr. Suad Bećirović, direktor Medrese Gazi Isa-beg u Novom Pazaru Rešad ef. Plojović i druge visoke zvanice, predstavnika vjerskog i kulturnog života.

Kao i što priliči ovoj ustanovi, program je otpočeo učenjem Kur’ana Časnog, kojeg su proučili učenik muške medrese Besar Latifović i učenica ženske medrese Aiša Mekić, nakon čega su prisutni imali prilike čuti ilahije koje su izvodile učenice hora Medrese Gazi Isa-beg.

Generacija maturanata predstavila se prisutnima, nakon čega su na njima svojstven način pokazali sve što su naučili kroz četiri godine školovanja. Priznanje direktora medrese za primerno vladanje i najbolji uspjeh dobili su Kučević Elma , Mavrić Nejra i Enis Bećirović, kojima je nagrade uručio direktor Medrese Rešad ef. Plojović.

Kao domaćin obraćajući se prisutnima, direktor medrese ističe “Ovi naši lijepi cvjetovi, prije četiri godine su došli zbunjeno, uplašeni u neizvjesnosti šta ih čeka i eto nakon četiri godine, oni više nisu uplašena djeca, već su kao što vidite ponos ove ustanove. Večeras je mubarek noć i zato se i ovi mubarek cvjetovi nama predstavljaju.”

Nagradu za uzornog roditelja iz ove generacije dobio je Sead Mavrić.

Kao počasni gost iz BIH prisutnima se obratio Hfz. Mensur Malkić ističući da mu je čast i zadovoljstvo što je ovdje sa ovim odabranim društvom: “Od danas će IZ biti ojačana za 63 odgojena ljudska bića, također čestitam i svom kolegi dr. Rešadu Plojoviću i članovima nastavnog vijeća Medrese, jer su radili vrijedno 4 godine da bi na pravi put izveli ovu generaciju Medrese, čestitam i roditeljima koji su na emanet povjerili svoju djecu ovim ljudima i koji su danas jako ponosni. Ono što bih volio da im kazem kao neko ko radi sa njihovim generacijama jeste, dragi maturanti budite dobri ljudi, budite dobri muslimani, budite Allahu dž.š. pokorni i želim da vas podsjetim na glavni vasijet kojeg je nama Muhammed s.a.w.s. ostavio “Budite bogobojazni”. Dragi naši maturanti potrudite se da ono što znate primjenite u svom životu ali da i to svoje znanje prenosite na druge. Vi sada birate svoje dalje školovanje, svoje fakultete, i vaše roditelje molim da vam olakšaju vaše školovanje i da ne škrtare na tome. ”

Prisutnima se obratio i predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić, koji je dodijelio nagrade najboljim učenicima, Almini Papić i Zehadi Zeković.

“Šaljemo poruku drugim srednjim školama kakve bi trebale akademije da budu. Evo ovdje čusmo mnogo lijepih poruka, ne znam šta bi čovjek ovdje izdvojio, posebno ono što nam izaslanik reis-ul-uleme IZ u BiH upiti divne savjete, to je za nas muslimane posebna počast. Preko 500 godina obrazovanja, zamislite da je to uspjeh nekog drugog, koliko bi oni to slavili, ali mi smo skromni, ako je toliko godina obrazovanja, koliko li je tek godina islama, sigurno nije 150. Ova naša medresa ima Burhan koji trasira jasan put i Furkan koji rastavlja istinu od neistine i koliko god ko bude pokušavao da nas zbuni neće uspjeti u tome. Svršenici ove Medrese su hafizi, svršenik ove Medrese je i narodni poslanik prof. dr. Jahja Fehratović, svršenik ove Medrese je i pomočnik direktora uprave za saradnju sa vjerskim zajednicama Ferid Bulić, svršenici ove Medrese su i imami koji se nalaze širom svijeta, oni su oličenje ove ustanove, oni ne zbunjuju narod, oni rasvetljuju put ovom narodu. Braćo i sestre, nemoj da nas zbunjuju i prijete misleći da ćemo odustati od oduzete imovine, nećemo se ućutati dok sve ne bude vakuf-trajno dobro, nećemo se ućutati sve dok se ne budemo izborili da vjerska prava ovdje u Sandžaku i u čitavoj Srbiji ne budu zadovoljena. Ovo je najelitnija škola koja je i dalje na budžetu vjernika. Vama svršenicima Medrese stavljam u obavezu da budete podstrekači na dobro i da se trudite da i drugi čine dobro i da ih odvraćate od zla.”

Učenici generacije su Šutković Emin i Kučević Sumejja, kojima će na maturalnom danu u Sarajevu biti uručene nagrade i priznanja od Reisu-l-uleme.

Na kraju dovu je proučio hfz. Abdurahman ef. Kujević.

Ispraćena 506. generacija maturantica u Rožajama

  • 0101

Ženska Medresa Gazi Isa-beg organizirala svečanu akademiju 506. generacije maturanata u Rožajama u Domu Kulture. Na svečanosti prisustvovali najviši zvaničnici Islamske zajednice u Srbiji.

Tom prilikom obratio se v.d. muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević koji je istakao važnost znanja i vrijednosti, kazavši: ”Muhammed a.s. gdje god bi se pojavio otvarao je kuće znanja, a prva od tih kuća bila je Medresa, koja je zapravo značila kuća svjetlosti. Medresa je mjesto gdje se uči ders i stiče znanje.” On je kazao da je Medina mjesto na kojem se počelo širiti znanje, jer dodaje da riječ medina znači civilizacija. “Poučeni Poslanikovim radom, ashabi gdje god da su se nastanjivali prvo su osnivali medrese. Od kada postoje muslimani na ovim prostorima, postoji i medresa – dodao je hfz. Kujević.

Prigodan sadržaj, učenje Kur’ana i ilahija obilježilo je ovu akademiju. Na kraju programa prisutnima se obratio potpredsjednik Mešihata i direktor Medrese, dr. Rešad ef. Plojović, koji je govorio o ovoj generaciji maturantica i njenim uspjesima, te uspjesima učenika Medrese istakavši da da ih krasi hrabrost, zrelost, samopouzdanje, znanje mudrost i uspjeh tokom obrazovanja. Kazao je da je kolektiv Medrese prije četiri godine dobio na amanet djecu od svojih roditelja i da je brižljivo vodio brigu o tom emanetu, da bi ih danas, po okončanju školovanja vratili roditeljima, ali sada kao zrele ljude, spremne za život.

Dr. Plojović je istakao da nije slučajno da i u Novom Pazaru i Rožaju u ovim proljećnim danima prvo predstavljaju plodovi znanja i nauke koje je Medresa dala, čime se otvara sezonu matura i maturanata različitih škola koji će se predstavljati, zaključivši da su svi maturanti lijepi na svoj način onima koji ih posmatraju, ali su maturanti i matirantice Medrese najljepši i izvan konkurencije.

Pojedinac, grupa, zajednica ili narod može napredovati i biti uspješniji kroz dvije stvari: vjeru i znanje, o čemu nas Uzvišeni obavještava u Kur'anu.

Direktor dr. Rešad ef. Plojović završio je govor dovom zahvale Uzvišenom Allahu dž.š. na blagodatima kojima je obasuo Bošnjake Sandžaka.

Upriličena Svečana akademija maturantica u Preševu

  • 0101

U subotu, 05.05.2018. godine, u preševskom Domu kulture, ispunjenom do posljednjeg mjesta, upriličena je Svečana akademija prve generacije maturantica isturenog odjeljenja Medrese Gazi Iza-beg u Preševu, koje je otpočelo rad prije četiri godine.

Svečanosti su pored roditelja maturantica, rodbine, prijatelja i brojnih gostiju iz okruženja prisustvovali i predstavnici Islamske zajednice; muftija dr. Mevlud ef. Dudić – predsjednik Mešihata, Fikret ef. Limani – muftija preševski, dr. Rešad ef. Plojović – direktor Medrese, prof. Šemso Šaćirović – upravnik Medrese, profesori Isturenog odjeljenja u Preševu predvođeni koordinatorom, imami i ulema Preševa i Bujanovca, ali i gosti iz Makedonije, sa Kosova itd.

Prisutni nisu krili radost i oduševljenje jer je obnovljen rad Medrese u Preševu i na ovaj način je ovaj prostor otpočeo pisati novu historiju svog postojanja.

Program svečane akademije je ispunjen bogatim sadržajem, obraćanjima i čestitkama zvaničnika i na kraju dodjelom priznanja i zahvalnica zaslužnima za pokretanje i rad ovog odjeljenja Medrese. Direktor Medrese dr. Rešad ef. Plojović uputio je čestitke matiranticama, roditeljima, prisutnima i Islamskoj zajednici te istakao da će ova generacija, bez obzira što će nakon nje biti još puno novih generacija, ostati trajno upamćena jer je prva, a prvi se uvijek pamte, te da se ovim činom ispisuje nova historija kojom će se generacije koje dolaze ponositi.

Muftija Limani nije krio svoju radost propraćenu suzama jer se u vremenu dok on obnaša funkciju čelnog čovjeka Islamske zajednice na ovom prostoru desilo pokretanje rada Medrese, ali je istovremeno osudio izjave i kritike pojedinaca koji se protive istirenom odjeljenju Gazi Isa-beg medrese na ovom prostoru, tvrdeći da je to način da se Albanci Preševske doline bošnjakiziraju.

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić je svojim obraćanjem na albanskom jeziku izazvao oduševljenje prisutnih, koji su ga tokom obraćanja prekidali gromoglasnim aplauzima. Naglasio je da je Mešihat prije četiri godine pomogao i podržao otvaranje odjeljenja u Preševu, da je to učinjeno za dobro muslimana ove regije, da će Mešihat podržati i sve druge hairli projekte koji donose dobro muslimanima, te da će pružiti potrevnu pomoć da ovo odjeljenje preraste u samostalnu medresu. Također je istakao da je Medresa u Novom Pazaru obnovila svoj rad 1990. kao istureno odjeljenje Alauddin medrese u Prištini i da se tada niko nije plašio da će se na taj način albanizirati Bošnjaci Sandžaka, naprotiv, to ističemo, ponosimo se i zahvalni smo tadašnjoj upravi Medrese u Prištini. Na kraju svog obraćanja čestitao je maturanticama i njihovim roditeljima na ostvarenom rezultatu i povjerenju koje su imali u Islamsku zajednicu prije četiri godine kada su izabrali Medresu, te podijelio maturanticama prigodne poklone. Skup je završen učenjem Kur'ana od strane poznatog hafiza mr. Bajram ef. Ajetija i dove, koju je proučio dr. Adnan Ahmeti.