Logo
  • Published in
  • Kategorija: Mešihati
  • Štampa

Jučer je u Novom Pazaru između direktora Generalne direkcije vakufa Republike Turske dr. Adnana Ertema i predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftije dr. Mevluda Dudića, a u prisustvu predsjednika Republike Turske Redžepa Tajiba Erdogana i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, potpisan Protokol o obnovi Isa-begovog hamama u Novom Pazaru.

12 10 2017 04 obnova hamama novi pazar

Projekt obnove ovog hamama kandidiran je Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske od strane Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH. Više mjeseci ove dvije vakufske direkcije su radile na njegovoj pripremi, te nakon što je prihvaćen ozvaničen je tokom današnje posjete Novom Pazaru od strane visokih delegacija Turske i Srbije.

Nakon velikog broja projekata u BiH koji se realiziraju u partnerskom odnosu između Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, saradnja je proširena i na Mešihat IZ u Srbiji kako bi se i na području Mešihata pokrenuli projekti rekonstrukcije i obnove vakufa iz Osmanlijskog perioda. Obnova Isa-begovog hamama će biti prvi takav projekat, ali zasigurno neće biti posljednji i ovo je početak saradnje sa Mešihatom.

Isa-begov hamam u Novom Pazaru sagrađen je između šezdesetih i sedamdesetih godina XV stoljeća kao zadužbina Isa-bega Ishakovića, osnivača Novog Pazara. Nalazi se u najstarijem dijelu grada i u neposrednoj blizini turske tvrđave, koja se nalazi na desnoj obali rijeke Raške. Po uzdužnoj simetrali osnove hamama odvojena su dva identična dijela – muški i ženski, obuhvatajući uobičajni sistem prostorija kakve se inače javljaju kod hamama dvojne namjene. Svaka prostorija je pokrivena kupolom. Proglašen je za spomenik kulture i nalazi se pod zaštitom Republike Srbije.

Dan potpisivanja protokola o obnovi hamama je historijski ne samo za Islamsku zajednicu već za cijeli Novi Pazar, pa i šire iz razloga što obnovom Isa-begovog hamama zasigurno će ovom dijelu grada vratiti stari sjaj i značaj. Na ovaj način se vrše i direktna višemilionska ulaganja u vakuf na području Novog Pazara.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.